Németországban kötelezővé tennék az oltást az egészségügyi dolgozóknak

Markus Söder szerint az oltás beadása az egészségügyben dolgozók számára élet-halál kérdése lehet.

Forrás: Deutsche Welle2021. 01. 13. 17:07
Begining of Coronavirus vaccination at vaccinations center in Stuttgart
epa08906251 An interior view of the vaccination center in the Liederhalle in Stuttgart, Germany, Germany, 27 December 2020. Due to the COVID 19 pandemic caused by the SARS CoV-2 coronavirus, vaccination against the coronavirus has now started across the country. EPA/RONALD WITTEK Fotó: RONALD WITTEK
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár Németországban az oltás beadatása önkéntes, Markus Söder bajor miniszterelnök sajnálatosnak tartja, hogy a kórházi személyzet és az idősgondozásban dolgozók körében nagy az oltásellenesség.

A Német Interdiszciplináris Intenzív- és Sürgősségi Orvostani Egyesület (DIVI) felméréseiből kiderül:

az intenzív és sürgősségi ellátásban dolgozó egészségügyi személyzet körülbelül fele nem oltatná be magát jelenleg, az idősgondozók pedig még annyira sem.

A Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke a Süddeutsche Zeitung német napilapnak azt nyilatkozta: ajánlást kellene megfogalmazni arról, melyik társadalmi csoportok esetében lenne szükséges kötelezővé tenni az oltást. Söder álláspontja szerint – főként az idősotthonokban – ez élet-halál kérdése is lehet.

– Az oltási hajlandóság előmozdításához kormányzati kampányra lenne szükség művészek, sportolók és politikusok bevonásával

– tette hozzá a bajor miniszterelnök, aki szerint az oltás beadatását állampolgári kötelességnek kellene tekinteni.

Németországba kedden megérkeztek az első Moderna-vakcinák, a szállítmány több mint 63 ezer adagot tartalmaz.

Az egészségügyi minisztérium bejelentése szerint összesen ötvenmillió dózist várnak év végéig az oltóanyagból, ebből kétmillió az első negyedévben érkezik. Az új szállítmány lendületet adhat az ország oltási kampányának, amelyet a közelmúltban lassúsággal és vakcinahiánnyal jellemeztek.

A Moderna-vakcinából kétmillió adag érkezhet Németországba az oltási kampány március végéig tartó első szakaszában
Fotó: AFP/Joseph Prezioso

– Németország területén belül több száz oltási központot alakítottak ki sportlétesítményekben, és naponta akár 300 ezer oltás beadására is lenne kapacitás

– számolt be róla Jens Spahn egészségügyi miniszter.

A szövetségi tartományok a német kormányt bírálják, amiért nem rendelt megfelelő mennyiségű vakcinát már korábban, hogy gyorsabban beolthassák a lakosságot. Tobias Kurth, a berlini Charité Kórház Közegészségügyi Intézetének igazgatója a Deutsche Welle közszolgálati csatornának elmondta: időbe telik, mire az oltási kampány teljesen beindul.

– A beoltott emberek száma Németországban és más országokban sem óriási. Hetekre, sőt hónapokra van szükségünk, hogy a vakcináknak köszönhetően fordulat következzen be a fertőzöttek arányában

– jelentette ki Kurth.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.