Nemzetközi különbíróság itélkezhet Szíriában a dzsihadisták felett

Nemzetközi különbíróság felállítását kérte Északkelet-Szíriában hétfőn a nemzetközi közösségtől az Iszlám Állam dzsihadista szervezet szíriai „kalifátusának” véget vető Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű milíciaszövetség az elfogott dzsihadisták ügyének tárgyalására.

Forrás: MTI2019. 03. 25. 17:19
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Azzal a felhívással fordulunk a nemzetközi közösséghez, hogy hozzon létre nemzetközi különbíróságot Szíria északkeleti részén” – áll a kurd és arab erőket tömörítő szervezet közleményében. A dzsihadisták ügyét abban az országban kell tárgyalni, amelyikben a bűncselekményeket elkövették – tették hozzá. Egy nemzetközi különbíróság létrehozása lehetővé teszi, hogy a tárgyalásokat igazságos módon, a nemzetközi joggal és emberi jogokkal összhangban folytassák le – érvelt az SDF.

Az SDF hétfői közleménye „különösen” a kurd-arab ernyőszervezet által fogva tartott dzsihadisták származási országaihoz szól. Az SDF azt kéri ezektől az országoktól, hogy működjenek együtt és nyújtsanak támogatást a különbíróság létrehozásához, továbbá segítsenek a jogi és logisztikai ügyek összehangolásában. A közlemény egyúttal felszólítja a különböző országokat, hogy vegyék vissza azokat az állampolgáraikat, akik az Iszlám Állam soraiban harcoltak.

Az Iszlám Állam több mint 10 ezer terroristáját tartják fogva jelenleg a kurd erők Szíriában – közölte a dpa német hírügynökséggel Rámi Abder-Rahmán, az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű szervezet vezetője. Az OSDH egy, a szíriai polgárháború eseményeiről kiterjedt aktivistahálózata révén rendszeresen beszámoló szervezet.

A kurd vezetésű milíciaszövetség az elmúlt három évben – az Egyesült Államok által vezetett – nemzetközi koalíció támogatásával folytatott offenzívái során ejtette foglyul a terrorszervezet több ezer harcosát, miközben kiterjedt területeket szabadított fel Szíria északi és északkeleti részén a dzsihadisták uralma alól.

Musztafa Bali, az SDF szóvivője szombaton jelentette be Twitter-fiókján, hogy sikerült felszabadítani Baghúz települést, az Iszlám Állam az utolsó kelet-szíriai zárványt, amelyet az Iszlám Állam ellenőrzése alatt tartott.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.