Népességarányosan Európa átjáróháza a legfertőzöttebb

Meghökkentő adatokat mutat a világ egyik leggazdagabb országának számító Svájc a koronavírus-fertőzések, az ezek nyomán fellépő halálesetek, valamint az egy főre eső arányok tekintetében.

Mártonffy Attila
2020. 03. 25. 17:26
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Meghökkentő adatokat mutat a világ egyik leggazdagabb országának számító Svájc a koronavírus-fertőzések, az ezek nyomán fellépő halálesetek, valamint az egy főre eső arányok tekintetében. Pedig a berni szövetségi törvényhozás a vírus terjedésének lassítása érdekében még március 16-án rendkívüli állapotot vezetett be. A járványvédelmi törvény alapján hozott rendelkezések révén a közösségi élet csaknem teljes mértékben leállt, így bezárt a legtöbb üzlet, vendéglő és szórakozóhely. A szabályozás egyelőre április 19-ig érvényes.

Az amerikai John Hopkins Egyetem a Neue Zürcher Zeitung svájci napilap által idézett adatai szerint tegnap Svájcban mintegy tízezer fertőzött beteget, legalább 122 halálesetet, illetve 131 gyógyultat regisztráltak. Svájc jelenleg a százezer lakosra jutó 115 igazolt fertőzött beteggel világszinten a legfertőzöttebb országnak számít, még Olaszországot is megelőzi. A napilap mindazonáltal felhívja a figyelmet, hogy az egy főre eső fertőzöttek összehasonlítását óvatosan kell kezelni, mivel az egyes országok különböző teszteljárásokat alkalmaznak. Például Norvégia, Dél-Korea és Svájc ötezer lakosra vetítve ötezer tesztet hajtott végre, míg ez az arányszám az Egyesült Államokban, Japánban és Iránban kevesebb ezernél. Ezért megbízhatóbb összehasonlítási adatokat mutat a halálesetek száma. De e tekintetben Svájc ismét csak az élvonalban található: az alpesi ország százezer lakosra vetítve 1,4 halálesettel számolhat. Ezt a listát Olaszország és Spanyolország vezeti, Svájc a hatodik helyen áll – olyan országok előzik meg, mint Irán, Franciaország és Hollandia. Kantonokra bontva az olasz nyelvű Tessin (Ticino) a leginkább sújtott a koronavírus által – ott, a szövetségi egészségügyi minisztérium szerint kedden minden 295. lakos volt fertőzött. Waadt kantonban ez a szám 380 volt. Összehasonlításképpen: a leginkább fertőzött olaszországi Lombardiában 285 fertőzöttet regisztráltak százezer lakosra vetítve, ami azt jelenti, hogy minden 350. lakos elkapta a fertőzést. A svájci szövetségi hatóságok intézkedései következésképpen arra irányulnak, hogy meghosszabbítsák a kétszereződési időt, amivel csökkenteni lehet a vírus terjedésért. Amennyiben ugyanis az átlagosan megfertőződöttek száma csökkenthető, kevesebb személy kapja el a betegséget, amivel pedig mérsékelhető az egészségügyi rendszer leterheltsége.

A Neure Zürcher Zeitung felhívja a figyelmet, hogy az országokban hozott intézkedések aligha állítják meg a járvány erjedését. Ez a megállapítás Svájcra is igaz: ha megnézzük a napi terjedési sebességet, amióta a századik koronavírus-fertőzés ismertté vált, Svájcban, Németországban és Olaszországban ugyanazt a terjedési sebességet figyelhetjük meg. Svájc Nyugat-Európa átjáróházának számít a világon is kiemelkedően fertőzött Észak-Olaszország, valamint az EU legnépesebb állama a Covid–19-nek leginkább kitett része, Dél-Németország között.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.