Nincs mitől félnie Putyinnak az orosz választásokon

Helyhatósági választásokat tartanak Oroszországban. Meghatározó lesz a hatékony járványkezelés kérdése. A belarusz tüntetések mozgósíthatják az ellenzéki szavazókat.

Bendarzsevszkij Anton
2020. 09. 13. 7:44
null
Moszkva, 2020. június 30. Leadja voksát az alkotmánymódosításról tartott oroszországi népszavazáson egy férfi Moszkvában 2020. június 30-án. A módosítás elfogadásának esetén eltörölnék a hivatalban lévõ Vlagyimir Putyin elnök újraválaszthatóságának korlátozását, így 2024-ben és 2030-ban is indulhatna az elnökválasztáson. A népszavazást eredetileg április 22-én, Lenin 150. születésnapján tartották volna, de a koronavírus-járvány miatt elhalasztották, majd a július 1-re kiírt voksolás a torlódás és a fertõzésveszély csökkentése érdekében már június 25-én elkezdõdhetett. MTI/EPA/Jurij Kocsetkov Fotó: Jurij Kocsetkov
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vasárnap tartják Oroszországban az év legfontosabb választását: az ország 85 föderatív egységéből 83-ban dönthet majd a jelöltekről a lakosság. Ezen az úgynevezett egységes választási napon a helyi és regionális törvényhozó szervek képviselőire leadott voksok mellett a legnagyobb tétje a kormányzók választásának lesz: ők felelnek közvetlenül az adott régióért és vannak közvetlen kapcsolatban a Kremllel. Vasárnap a kisebb helyi szavazások mellett 18 kormányzót, 11 regionális parlamentet és 22 helyi törvényhozó szervet választanak. A RIA Novosztyi adatai szerint 171 ezer ember indul a megméretésen 36 párt színeiben és függetlenként. Bár a szavazás napja névlegesen szeptember 13-a, valójában a voksolás már pénteken elkezdődött, és három napig tart.

A parlamenti választások előtti utolsó megméretés

Az orosz választási rendszer sajátosságaiból adódóan minden évben tartanak egységes választási napot, de az idei több szempontból is érdekes. Egyrészt ez az utolsó országos megméretés a jövő szeptemberi parlamenti választások előtt, így az idei eredményekre figyel majd a kormánypárt és az ellenzék is. Idén több hír járta az orosz médiát a kormányzó Egységes Oroszország párt átalakításáról és lehetséges átnevezéséről, amit az egyes szakértők éppen a párt hét végi szereplésétől tesznek függővé.

Másrészt a választást a Covid–19-járvány idején rendezik meg: Oroszországban hetek óta napi több mint ötezer koronavírusos fertőzést regisztrálnak, és a betegek száma meghaladta az egymilliót. Szó volt arról is, hogy a szavazást akár el is halaszthatják, végül azonban nem ez történt: a voksolás napját kiterjesztették, így valójában már péntektől kezdve, három napig lehet a szavazófülkék elé járulni. A hatóságok szerint ez csökkenti majd a tömeget és a szavazókörzetek terheltségét. Hasonlóra már volt példa Oroszországban: június 25-től egy héten keresztül országos referendumon lehetett véleményt nyilvánítani az alkotmány módosításáról, amely többek között lehetővé tette Vlagyimir Putyin orosz elnök hatalomban maradását egészen 2036-ig.

Az orosz alkotmánymódosításról szóló népszavazás júniusban egy helyi köztéri parkban

Tarolhat a kormánypárt, de néhány régióban erősödött az ellenzék is

Bár Putyin pártjának, az Egységes Oroszországnak összességében nincs mitől tartania, van néhány terület, ahol jó esélyekkel indulnak az ellenzéki jelöltek is. A kormányzói választáson például öt olyan régió lehet, ahol megszorongathatják a kormánypártot: ilyen az irkutszki, az arhangelszki, a permi, a penzai és a rosztovi terület. A felmérések szerint jól állnak az ellenzéki jelöltek több szibériai városban is, például Tomszkban és Novoszibirszkben. Itt járt egyébként augusztusban a kampánykörútja során Alekszej Navalnij ellenzéki vezető, mielőtt vélhetően megmérgezték.

A helyi témák mellett a szavazói preferenciáknál várhatóan nagy hangsúlyt kapnak majd az idei események: a koronavírus-járvány egészségügyi és gazdasági kezelése. Egyes szakértők szerint a szomszédos Belaruszban már egy hónapja tartó tüntetések is hatással lehetnek a vasárnapi eredményekre – ezeknek motiváló szerepe lehet, és mozgósíthatja a kormányellenes szavazókat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.