„Nincs több kifogás!” – bekeményít New York és Kalifornia

New York polgármestere és Kalifornia állam kormányzója is kötelezővé tette a koronavírus elleni oltást munkavállalói számára. New Yorkban, de többek között az amerikai veteránügyi minisztériumban is előírás lett az oltás az egészségügyi dolgozóknak. Az egészségügyi szervezetek támogatják, a szakszervezeteket megosztja a kezdeményezés.

2021. 07. 27. 17:11
null
New York, 2020. december 14. Sandra Lindsay, a Long Island Jewish Medical Center ápolónõje (b) az országban elsõként kapja meg a Pfizer és a BioNTech által kifejlesztett vakcinát kolléganõjétõl, Michelle Chestertõl New Yorkban 2020. december 14-én. Az Egyesült Államokban ezen a napon kezdetét vette a koronavírus elleni oltási kampány. MTI/EPA/AP/Mark Lennihan Fotó: Mark Lennihan
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kötelező oltást rendeltek el a kormányzati dolgozók számára New York városában és Kalifornia államban a lassuló oltakozási kedv és a delta variáns terjedése miatt. A New York-i városi tanács alkalmazásában álló 340 ezer munkavállalót – rendőröket, tanárokat – kérnek arra, hogy legkésőbb szeptember 13-ig oltassák be magukat. – Azokat az állami dolgozókat, akik erre nem hajlandók, hetente PCR-teszt elvégzésére kötelezzük. Nincs több kifogás, nem várhatunk tovább – jelentette ki Bill de Blasio polgármester. – Igyekszünk példát mutatni a város nem kormányzati munkaadóinak is, akik közül sokan támogatják a kezdeményezésünket – folytatta.

Renee Campion, a New York-i munkaügyi hivatal vezető tisztségviselője azt is elárulta: „Azokat az alkalmazottakat, akik nem hajlandók megfelelni a követelményeknek, fizetés nélküli szabadságra küldjük.” A város legnagyobb szakszervezete, a DC 37, illetve a New York számos mentősét és tűzoltóját tömörítő szakszervezet, a Local 2507 hevesen tiltakozik a városi tanács döntése ellen. – A város és a polgármester nem hagyhatja figyelmen kívül a polgári szabadságjogokat, továbbá az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyeleti hatóság még csak sürgősségi, nem pedig végleges használatra hagyta jóvá az oltásokat, ami továbbra is aggodalommal tölt el sokakat – mondta Oren Barzilay, a szervezet elnöke.

Ugyanakkor New York legnagyobb pedagógus-szakszervezete (UFT) támogatta a döntést: „A kezdeményezés segít biztonságossá tenni az iskolákat, miközben meghagyja a szabad választás lehetőségét, és növeli a biztonságérzetet a rendszeres tesztelés révén.”

Sandra Lindsay ápolónő az országban elsőként kapta meg a Pfizer–BioNTech-vakcinát New Yorkban 2020. december 14-én.
Fotó: MTI/EPA/AP/Mark Lennihan

A szigorítást egy héttel azután jelentették be, hogy a metropoliszban az egészségügyi dolgozóknak és a városi kórházakban, klinikákon dolgozóknak is kötelezővé tették a koronavírus elleni oltásokat. Hétfői adatok szerint a 65 évnél idősebb New York-iak 72 százaléka, míg a felnőtt lakosság 65,3 százaléka kapta meg mindkét oltást. Az új fertőzöttek – akik szinte kivétel nélkül a koronavírus delta variánsával fertőződtek meg – száma egyre emelkedik a városban, hétfőn 1526 új esetet regisztráltak, noha június végén ez még háromszáz körül alakult.

Az Egyesült Államok nyugati partjának legnépesebb államában, Kaliforniában Gavin Newsom kormányzó is elrendelte a 246 ezer fős állami dolgozói gárdának az oltások beadását. Itt már augusztus másodikától érvénybe lép, hogy akinek nincs oltása, azt hetente legalább egyszer PCR-tesztre küldik. – A pandémia egy olyan szakaszába léptünk, amikor az egyénnek azon döntése, hogy nem oltatja be magát, az egész társadalmat érinti – mondta Newsom a hétfői sajtótájékoztatóján. Kalifornia államban 11 620 új koronavírusos esetet jelentettek hétfőn, amely az ezer körüli június végi adathoz képest jelentős emelkedést jelent, miközben az állam oltásra jogosult lakosságának 62 százaléka teljesen védett a vírussal szemben.

Szövetségi, állami és önkormányzati szinten is egyre többen szorgalmazzák a felnőttlakosság teljes átoltottságát, demokrata és republikánus párti oldalról egyaránt. Az amerikai veteránügyi minisztérium is felszólította a frontvonalban dolgozó egészségügyi munkavállalóit az oltások felvételére.

Az ötven egészségügyi szakszervezet – köztük a több millió egészségügyi dolgozót tömörítő Amerikai Orvosi Szövetség (AMA) – által aláírt, hétfőn kiadott közleményben arra kérik az egészségügyi dolgozókat, hogy a lényegesen fertőzőbb delta variáns miatt vegyék fel az oltásokat. – Az Egyesült Államokban több mint 300 millió, világszerte pedig közel négymilliárd adag koronavírus elleni oltóanyagot adtak be. Tudjuk, hogy a vakcinák működnek és biztonságosak, beadásukkal nemcsak magunkat, hanem a betegeinket is megvédjük – áll a közleményben.

Az Egyesült Államokban 89 ezer új koronavírusos beteget regisztráltak hétfőn, amely jelentős növekedés a június végi 15 ezer esethez képest. Az ország 12 évnél idősebb lakosságának 58 százaléka védett a koronavírussal szemben, ez a szám a 65 évnél idősebbek esetében nyolcvan százalék.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.