Olyan az erdőtüzek pusztítása, mint egy világháborús bombázás + videó

Már 36 életet követeltek a nyugati államokban tomboló lángok.

Magyar Nemzet
2020. 09. 19. 19:29
null
A lángok eddig legkevesebb 36 életet követeltek, pénteken egy tűzoltó is meghalt. Fotó: Etienne Laurent Forrás: MTI/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Olyan a pusztítás, mint a második világháborúban a gyújtóbombák ledobása után – ezekkel a szavakkal írta le Jeff Merkley oregoni szenátor, mi maradt egyes településekből az erdőtüzek elvonulását követően. Az Egyesült Államokban, különösen a nyugati parti államokban hetek óta küzdenek a tomboló tüzekkel. Becslések szerint eddig Kaliforniában több mint 3,2 millió hold (kb. 13 ezer négyzetkilométer), Oregonban és Washingtonban 1,7 millió hold (kb. 6500 négyzetkilométer) terület vált a lángok martalékává, miközben a hagyományos erdőtűzszezonból még hetek vannak hátra.

A természeti katasztrófában eddig legkevesebb 36 ember vesztette életét, de félő, hogy a szám magasabb lehet, mert sokakat eltűntként tartanak nyilván.

Legutóbb pénteken tisztázatlan körülmények között egy tűzoltó is meghalt, annak a tűznek az oltása során, melyet egy babaváró bulin használt füstgép okozott. Több tízezren kényszerültek otthonaik elhagyására, ráadásul ellátásukat nehezíti a koronavírus-járvány.

Az elmúlt napokban az időjárás kedvezőre fordult, Oregon és Washington államban eleredt az eső, így a tűzoltók ellentámadásba lendültek. Ugyanakkor arra figyelmeztettek, hogy ennek is megvan a hátulütője: a leégett talajon könnyebben alakulnak ki földcsuszamlások, a vihar villámai pedig újabb tüzeket gyújthatnak.

A nyugati parton mindenesetre örömmel üdvözölték, hogy végre láthatták a kék eget. Múlt hét óta ugyanis a sűrű füstön és hamun nem tudott áthatolni a napfény, ami miatt marsbéli tájra emlékeztető narancssárgába borult az égbolt.

A füst már az űrből is látszott, a műholdfelvételek szerint több mint nyolcezer kilométert utazva már Európát is elérte. Az európai légkörfigyelő szolgálat hangsúlyozta, hogy fennállásának 18 éve alatt még soha nem észleltek ilyen nagy kiterjedésű és intenzitású tűzvészt.

Ha lélegzethez is jutottak, a tűzoltók korántsem dőlhetnek hátra, még mindig 79 tűzgócot tartanak számon. Ráadásul az erdőtűzszezon nem ismeretlen az Egyesült Államokban, és általában októberig vagy még tovább elhúzódik. A mostani katasztrófa hevességére és kiterjedtségére jellemző, hogy a hatóságok szerint Kalifornia történetének eddigi húsz legnagyobb tüze közül öt – köztük az első – idén lángolt fel.

A november harmadikai elnökválasztás kampányában persze ebből is politikai ügy lett. Míg Donald Trump amerikai elnök szerint az erdők jobb kezelésével is lehetne tenni az egyre pusztítóbb tüzek ellen, addig a demokraták rendszerint a klímaváltozást teszik ezekért felelőssé.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.