Óriási magyar siker Brüsszelben

Magyar szempontból is óriási siker, hogy megkezdődhetnek a csatlakozási tárgyalások Észak-Macedóniával és Albániával – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azután, hogy az uniós tagállamok az EU Tanácsának égisze alatt meghozták a történelmi jelentőségű döntést. A sikerhez a magyar bővítési biztos, Várhelyi Olivér is kellett. Az Európai Bizottság magyar tagja Brüsszelben azt hangsúlyozta: a Nyugat-Balkán helye igenis Európában van.

2020. 03. 24. 17:23
SZIJJÁRTÓ Péter
Budapest, 2020. március 24. A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter sajtótájékoztatót tart hivatalában 2020. március 24-én. MTI/KKM/Borsos Mátyás Fotó: MTI/KKM/Borsos Mátyás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A koronavírus jelentette válsághelyzet közepette is jó üzenetet küldött az Európai Unió azáltal, hogy zöld jelzést adott Észak-Macedónia és Albánia csatlakozási tárgyalásainak megkezdéséhez. Az uniós Tanács égisze alatt rendezett videókonferencián kedden a tagállami miniszterek határoztak erről, a döntést az állam- és kormányfők csütörtöki online találkozóján véglegesítik.

Mindkét balkáni állam nagy nyomásnak volt kitéve: a tavaly októberben rendezett uniós csúcstalálkozón Franciaország, Hollandia és Dánia is megvétózta a tárgyalások megkezdését. Azóta azonban hivatalba lépett az új Európai Bizottság, amely immár kiemelt szerepet szán a Nyugat-Balkán uniós integrációjának. A testület ráadásul magyar bővítési és szomszédságpolitikai biztost tudhat a soraiban.

– Az Európai Unió megmutatta, hogy a nehéz időszakokban is képes stratégiai jelentőségű döntések meghozatalára

– fogalmazott Brüsszelben Várhelyi Olivér, egyúttal gratulálva Észak-Macedóniának és Albániának. Mint mondta, mindkét ország hosszú utat tett meg a tegnapi sikerig.

– Amikor átvettük a stafétabotot az előző bizottságtól, a dolgok nem voltak olyan fényesek, mint ma – mondta a bővítési biztos, emlékeztetve arra is: az októberi kudarc után mindkét tagjelölt érett választ adott, felgyorsította a kért reformokat.

– Ez a munka érett be ma, a tagállamok ezt a munkát ismerték el – hangoztatta Várhelyi Olivér. Elmondta azt is: az általa februárban bemutatott, új bővítési módszertan alapján mindent megtesz majd azért, hogy Észak-Macedónia és Albánia a gyakorlatban is mielőbb megkezdhesse a tárgyalásokat. – A metodológia egyik sarokköve a hitelesség. Most ezt a hitelességet bizonyítottuk – zárta szavait.

Budapesten közben Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is gratulált a szóban forgó államoknak, illetve Várhelyi Olivérnek. A tárcavezető óriási magyar sikernek is nevezte az előrelépést.

Mint mondta, Magyarország nagyon hosszú ideje aktív támogatója a bővítési folyamatnak, kiváltképp a Nyugat-Balkán uniós integrációjának. – Büszkék lehetünk, hogy kivettük a részünket ebből a sikerből – mondta Szijjártó, aki szerint az uniónak politikai, gazdasági és biztonságpolitikai érdeke is a bővítés.

Utóbbival kapcsolatban megjegyezte: a Nyugat-Balkánon halad keresztül az egyik fő migrációs útvonal. A miniszter kitért arra is, hogy az albán és észak-macedón előrelépés mellett sem szabad hagyni, hogy Montenegró és Szerbia csatlakozási folyamata lelassuljon.

Az Európai Bizottság egyébként nemrég tett közzé országjelentéseket, amelyek szintén alátámasztották, hogy mind Észak-Macedónia, mind pedig Albánia teljesítette az EU által szabott feltételeket a tárgyalások megkezdéséhez. Akkor Várhelyi Olivér a Magyar Nemzetnek adott interjújában a szervezett bűnözést és a kábítószer-kereskedelem elleni küzdelmet nevezte meg a leginkább kihívást jelentő területekként, ahol a szóban forgó államok konkrét eredményeket értek el.

Arról sem szabad megfeledkezni, hogy Észak-Macedónia időközben a Görögországgal folytatott névvitáját is rendezte. Szkopje így nemcsak az uniós, hanem a NATO-tagság felé is gőzerővel halad: nemrég a katonai szövetség utolsó állama, Spanyolország is ratifikálta az észak-macedón tagfelvételt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.