Több ezer sérült a bejrúti robbanásban + videó

A detonációk ereje olyan nagy volt, hogy még kilométerekkel arrébb is érezni lehetett.

2020. 08. 04. 19:17
null
Bejrút, 2020. augusztus 4. Füst száll a magasba a bejrúti kikötõ felõl 2020. augusztus 4-én, egy ismeretlen okból bekövetkezett robbanás után. A jelentések szerint a detonációban többen megsérültek. MTI/EPA/Vael Hamzeh Fotó: Vael Hamzeh
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hatalmas robbanás rázta meg a libanoni fővárost, Bejrútot kedd késő délután. A detonációk ereje olyan nagy volt, hogy a környéken mindent letarolt, helyszíni beszámolók szerint még kilométerekkel arrébb is érezni lehetett, ahogy remeg a föld, ablakok törtek be, és óriási füstoszlop emelkedett a levegőbe. Állítólag még a 180 kilométerre fekvő Cipruson is érzékelték a robbanást.

Hírügynökségi jelentések szerint rengeteg, több ezerre rúg a sérültek száma. Egyes híradások szerint a tragédia legalább 25 életet követelt, de félő, hogy a szám emelkedni fog, mert a kórházak zsúfolásig teltek sebesültekkel, és folyamatosan mentik ki az embereket a romok alól.

A robbanások a város kikötő negyedében történtek. A libanoni hatóságok szerint balesetet történhetett, egy tűzijátékokat és más vegyi anyagokat tároló raktár gyulladhatott ki. Egyelőre senki nem is vállalt magára semmilyen merényletet. Ezt a verziót erősíti meg az is, hogy szemtanúk szerint több kisebb, pattogó robbanás előzte meg az óriási detonációt. Szkeptikusabb hangok szerint viszont valójában veszélyes, például bombakészítéshez való anyagokat tárolhattak az épületekben. Később a belügyminiszter már arról adott tájékoztatást, hogy lefoglalt robbanásveszélyes anyagot, valószínűleg nitrátot tárolhattak az épületben.

Nehéz idők

Gyanúra ad okot, hogy Libanon meglehetősen nehéz időket él át. A Közel-Kelet pénzügyi központjának számító ország gazdasága az összeomlás szélén táncol, az infláció elszabadult. Hónapok óta tartanak a tüntetések, melyeknek a járvány sem vetett véget. A kilátástalan helyzetben éppen tegnap mondott le az ország külügyminisztere. Feszült a helyzet az izraeli határon is, a zsidó állam hadserege a minap verte vissza a Hezbollah libanoni síita milícia fegyvereseinek állítólagos átszivárgási kísérletét. Ráadásul a héten várható ítélet azoknak a gyanúsítottaknak az ügyében, akit Rafik Haríri egykori miniszterelnök 2005-ös meggyilkolásával vádolnak. A volt kormányfőt egy kisteherautóba rejtett pokolgéppel ölték meg. A merényletért Szíriát hibáztatták, de egyes feltételezések szerint a Hezbollahnak is köze lehetett halálához.

Hasszán Diáb kormányfő azt mondta, Libanon katasztrófával néz szembe, Bejrút pedig gyászol.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.