Óriási tömeg követelte Babis lemondását

A prágai Letná téri tüntetésen és a hírtelevízióban elhangzott beszédekben többen Magyarország kormányát is bírálták.

Magyar Nemzet
2019. 06. 24. 8:24
BABIS, Andrej
Tüntetők lepik el Prága Letná terét – a rendszerváltás óta nem gyűltek össze itt ennyien Fotó: MT/AP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az 1989-es rendszerváltás óta a legnagyobb tüntetést tartották vasárnap Prágában, ahol az összegyűlt tömeg Andrej Babis kormányfő és Marie Benesová igazságügyi miniszter lemondását, valamint a cseh ügyészség függetlenségének megőrzését követelte.

A ­Reuters hírügynökség azt írja, egyes becslések szerint 250 ezren gyűltek össze az eseményen, hivatalosan azonban ezt a számot nem erősítették meg.

Június elején már tartottak egy demonstrá­ciót, amelyet a vasárnapihoz hasonlóan a Millió pillanat a demokráciáért nevű civil társulás szervezett, azon az eseményen mintegy 120 ezer ember vett részt, akik – akárcsak most – az ország különböző pontjairól utaztak a fővárosba, hogy kifejezzék elégedetlenségüket.

A miniszterelnököt – aki Csehország második leggazdagabb embere – a cseh rendőrség az uniós pénzekkel való visszaéléssel gyanúsítja, és már javasolta a vádemelést is, emlékeztetett a távirati iroda. A hatóságok szerint az ügyben nemcsak a kormányfő, de annak felesége, fia és sógora is érintett, a főügyész azonban, aki a vádemelést elrendelheti, egyelőre nem nyilatkozott.

Tüntetők lepik el Prága Letná terét – a rendszerváltás óta nem gyűltek össze itt ennyien
Fotó: MT/AP

A cseh belpolitikai helyzetet bonyolítja az Európai Bizottság néhány hete nyilvánosságra került számvevőszéki jelentése is, amely összeférhetetlenséget állapított meg a kormányfő politikai és vállalkozói tevékenysége között. Babis a bírálatokat elutasítja, és ismételten azt állítja: nem áll fent összeférhetetlenség, mert cégeit, az Agrofert Holdingot 2017 februárjában az érvényes törvény értelmében vagyonkezelő alapokba helyezte.

„Harminc éve szabadságban és demokráciában élünk, az embereknek joguk van a véleménynyilvánításra” – mondta Babis még a tüntetés előtt újságíróknak. „Bánt azonban, hogy az emberek olyasmi ellen tüntetnek, ami nem történt meg, és nem fog megtörténni” – jegyezte meg. Hozzátette: a tiltakozók állításainak többsége nem is igaz.

Az Európai Bizottság jelentése szerint az Agrofertnek juttatott támogatások azért sértik az érvényes törvényeket és előírásokat, mert Andrej Babisnak továbbra is befolyása van egykori cégére, kormányfőként befolyásolni tudja és befolyásolja az uniós támogatások szétosztását. A Letná téri tüntetésen és a hírtelevízióban elhangzott beszédekben többen a magyar kormányt is bírálták.

A hétvégén egyébként Milos Zeman köztársasági elnök is fogadta Andrej Babist, és támogatásáról biztosította őt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.