Orosz kémügy borzolja a CIA és a világsajtó kedélyeit

Buzna Viktor
2019. 09. 11. 11:48
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyilatkozatháborúba csapott át tegnapra a hétfőn megjelent bombahír, miszerint az amerikai hírszerzés, a CIA egy ügynök segítségével évtizedekig hozzáfért a Kreml féltett titkaihoz. Most azt találgatja a világsajtó, ki lehetett a kém, akinek tevékenysége, majd lelepleződése befolyásolja a két nagyhatalom szeszélyes viszonyát.

Az orosz média szerint az elnöki hivatalban egykor dolgozó tisztviselő, Oleg Szmolenkov volt Washington téglája. Ezt támasztja alá, hogy Szmolenkov és családja 2017-ben Montenegróból szökött az Egyesült Államokba, majd a saját néven Virginia államban vásárolt ingatlant. Mindez több ponton fedi is az amerikai sajtóban megjelent információ­kat, a Kreml reakciója viszont árnyalja a képet. A BBC-nek tegnap közölték: bár Szmolenkov valóban az elnöki hivatalban dolgozott, nem rendelkezett magas beosztással, ráadásul régen menesztették. Ezzel szemben az amerikai sajtóban bemutatott orosz ügynök ismerte Vlagyimir Putyin bizalmasait, titkos dokumentumokhoz fért hozzá, illetve az orosz elnök irodájába is bejárása volt.

A The New York Times cikke szerint annyira érzékeny információkat juttatott el Washingtonnak, hogy a CIA korábbi igazgatója külön anyagokat készített róla Barack Obama számára. De bárki is volt az ügynök, lelepleződése Washingtonnak és Moszkvának egyaránt fejfájást okoz. A nyugati sajtó igyekszik belpolitikai ügyet kreálni a történetből, szerintük Donald Trump miatt kellett megszervezni az ügynök és családjának kimentését 2017-ben. Úgy tudják, az amerikai elnök többször is indiszkréciót követett el, egy alkalommal Izraelből származó hírszerzési információt súgott meg Szergej Lavrov orosz külügyminiszternek. A hírszerzés ezt követően kezdte előkészíteni az akciót.

A CIA nem reagált a megjelent sajtóhírekre, a Fehér Ház viszont támadta az amerikai újságírók felelőtlenségét. Mint írták, ezúttal nemcsak a valóságot nem tudták helyesen visszaadni, de az Egyesült Államokat titokban szolgálók életét is veszélybe sodorták. A Kreml is az amerikai sajtóra mutogat, de más célból. Moszkva igyekszik bagatellizálni a történteket, miközben az orosz kémelhárítás éberségét hangoztatták. Utóbbi megjegyzés akár fenyegetésnek is felfogható. Az orosz titkosszolgálatnak az a híre, hogy bosszút áll az árulókon: 2006-ban Alekszandr Litvinyenko egykori hírszerzőt mérgezték meg radioaktív anyaggal, tavaly pedig Szergej Szkripalt, az orosz katonai felderítés átállt tisztjét és lányát.

Távozik John Bolton

Donald Trump kérésére lemondott tegnap John Bolton, az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója. A hírt Trump egy Twitter-bejegyzése is megerősítette.

– Előző éjjel tájékoztattam John Boltont, hogy többé nincs szükség a szolgálataira a Fehér Házban. Nagyon nem értettem egyet vele néhány javaslatát illetően, mint ahogy így voltak ezzel mások is a kormányzatban – írta az elnök

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.