Oroszország új evakuáló repülőgépet készít nukleáris háború esetére

Átvette az uralmat a koronavírus delta variánsa Spanyolországban · Ismét 57 migráns fulladt meg a Földközi-tengerben · A svédek is elutasítóak a külföldi orvosokkal szemben · Oroszország új evakuáló repülőgépet készít nukleáris háború esetére.

Magyar Nemzet
2021. 07. 27. 13:20
null
Moszkva, 2019. május 6. A kiégett roncs (a háttérben) a moszkvai Seremetyevói repülõtéren 2019. május 6-án, miután az elõzõ nap az Aeroflot orosz légitársaság Szuhoj SSJ-100-as típusú utasszállító repülõgépe kényszerleszállást hajtott végre, majd kigyulladt. A fedélzeten tartózkodó hetvennyolc ember közül negyvenegyen életüket vesztették, ketten súlyosan megsérültek. MTI/EPA/Jurij Kocsetkov Fotó: Jurij Kocsetkov
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Átvette az uralmat a koronavírus delta variánsa Spanyolországban

Az egészségügyi minisztérium hétfői statisztikájából kiderült: a július elején regisztrált fertőzöttek 68 százalékának szervezetében a delta vírusmutáció dominált, ami azt jelenti, hogy átvette az uralmat a brit és az alfa változat felett. A tárca adatai szerint az ötödik hullám járványgörbéjét továbbra sem sikerült meghajlítani: a 100 ezer főre jutó betegszám tovább emelkedett és már elérte a 700 főt. A harmadik hullám csúcsán, január végén ez a szám 899 betegig emelkedett. Szakértők úgy vélik, hogy a delta mutáció az eddigieknél sokkal gyorsabban terjed, ugyanakkor gyógyítása a többségnél nem igényel kórházi ellátást. Ezzel együtt az egészségügyi intézmények intenzív osztályain ismét nő a nyomás: Katalóniában a legrosszabb a helyzet, ahol 100 ezer lakosra 1145 fertőzött jut és az intenzív ágyak 44 százaléka foglalt. A rossz járványügyi adatok miatt már több európai ország korlátozásokat jelentett be a Spanyolországból érkezőkkel szemben. Németország például ismét karanténba küldi a hazatérő turistákat, kedden pedig az Egyesült Államok jelentette be, hogy nem ajánlja lakóinak a spanyolországi nyaralást.

Forrás: RTVE, 20 minutos

Ismét 57 migráns fulladt meg a Földközi-tengerben

Ötvenhét illegális bevándorló – köztük 20 nő és két gyerek – fulladt bele a Földközi-tengerbe hétfőn, amikor Európa felé tartva lélekvesztő csónakjuk elsüllyedt a tengeren. A migránsok Líbiában, a Tripolitól 120 kilométerre fekvő Khoms városában szállhattak csónakba, hogy a szemközti kontinens felé vegyék az irányt, de a tengeri átkelésre alkalmatlan csónak még a líbiai felségvizeken elsüllyedt.

A tengerbe esett bevándorlók egy kisebb csoportját a közelben dolgozó halászok vették a fedélzetükre, akik a migránsokat visszaszállították Líbiába. Az életben maradt menekültek mindannyian a Szubszaharai Afrika országaiból származtak. Idén, eddig 900 illegális menekült veszett a Földközi-tengerbe, az illegális és veszélyes átkelést megkísérlő afrikaiak többnyire Líbiából indulnak útnak, remélve, hogy onnan könnyen átérnek az olasz partokra, azonban nincs tudomásuk a Földközi- tenger gyorsan változó időjárási viszonyairól.

Forrás: Valeurs actuelles, Twitter

A svédek is elutasítóak a külföldi orvosokkal szemben

A Dagens Nyheter napilap 120 állami és magán egészségügyi szolgáltatót hívott föl annak érdekében, hogy kiderítse, választhatnak-e a betegek etnikai alapon orvost. A riporterek minden esetben ugyanazt a történetet adták elő, nevezetesen, hogy most fognak a körzetbe költözni és háziorvost, vagy fogorvost szeretnének választani. A kikötésük annyi volt, hogy valódi svéd doktort szeretnének.

A hívást fogadó egészségügyi személyzet körülbelül fele volt partner és regisztrálta (volna) olyan orvoshoz a „pácienst”, aki eredetileg is svéd, de volt olyan nővér, aki azt mondta, hogy ha nem is svéd, de van két fehérbőrű orvos is, akik közül választani lehet. Olyan eset is volt, amikor azt is elmondta a dolgozó, hogy ugyan az orvos svéd szülök gyermeke, de külföldről fogadták őt örökbe. Mindössze 40 esetben tagadták csak meg határozottan az ilyen szelekciót a rendelőkben.

Forrás: Dagens Nyheter

Oroszország új evakuáló repülőgépet készít nukleáris háború esetére

Miközben az Amerikai Egyesült Államok a nukleáris robbanóanyaggal ellátott robot-repülőgépeit fejleszti, a megnövekedett amerikai fenyegetéssel szemben Oroszország elkezdte legyártani egy olyan utasszállító repülőgép prototípusát, amellyel az orosz katonai vezetés legmagasabb rangú parancsnokait és az ország felsővezetőit evakuálná egy esetleges nukleáris támadás idején. Egy nukleáris offenzívában ugyanis megszűnhet a földközeli infrastruktúra és a kommunikációhoz szükséges műholdrendszer is.

Az új típusú evakuációs-utasszállító repülőgépek a levegőben is képesek lesznek tankolni (eddig ez csak a harcászati gépekre volt jellemző), valamint fedélzetéről is utasításokat lehet küldeni a honvédelem földközelben maradt irányításának: a légierő, a haditengerészet és a hadi tengeralattjárók vezetőinek.

Forrás: Sputnik France

Borítókép: az Aeroflot orosz légitársaság Szuhoj SSJ-100-as típusú utasszállító repülõgépe (MTI/EPA/Jurij Kocsetkov)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.