Párduc tankot tartott a hátsó kertben egy német nyugdíjas

Ellopott náci műalkotások után kutattak a hatóságok, amikor egy teljes fegyverarzenálra bukkantak.

2021. 08. 05. 7:40
Normandy Prepares For 75th Anniversary Of D-day Landings
Tourists seen in Normandy Victory Museum in La Fourchette near Carentan, during Panther V tank presentation just a few days ahead of the 75th Anniversary of D-Day. On Saturday, June 1, 2019, in La Fourchette, Carentan, Normandy, France. (Photo by Artur Widak/NurPhoto) (Photo by Artur Widak / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Fotó: Artur Widak/NurPhoto/AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy németországi nyugdíjast ítéltek el illegális fegyvertartásért, miután kiderült, hogy otthonában második világháborús fegyverek teljes arzenálját tárolja, beleértve egy harckocsit, több mint 1500 fegyvert és lőszert, valamint légvédelmi ágyút is. A 84 éves Klaus-Dieter F.-re 14 hónap felfüggesztett börtönbüntetést és 250 ezer eurós pénzbírságot szabott ki a bíróság. A vád értelmében a férfinak minden tárgyat két éven belül el kell adományoznia, vagy el kell adnia egy múzeumnak, esetleg gyűjtőknek. Sajtóértesülések szerint a Panther (Párduc) harckocsiért – hivatalos nevén Panzerkampfwagen V – már jelentkezett egy amerikai múzeum, ugyanis egyesült államokbeli történészek többsége úgy tartja, ez volt a leghatékonyabb harci jármű, amit Németország a második világháború során gyártott. A Deutsche Welle német közszolgálati csatorna azt írta, az amerikai intézmény már megkapta a jármű elszállításához szükséges engedélyt.

Turisták nézik a Párduc tank bemutatóját a franciaországi La Fourchette-ben található Normandia Győzelmi Múzeumban 2019. június 1-jén
Fotó: Artur Widak/NurPhoto/AFP

A tárgyalás alatt az észak-németországi Heikendorf városában élő Klaus-Dieter F. elismerte, hogy megsértette a német jogszabályokat. A hatóságok még 2015-ben találtak rá a törvényellenesen tartott harci eszközökre egy föld alatti garázsban, miután arról értesültek, hogy az idős férfi otthonában ellopott műalkotások lehetnek, amelyek a Németország náci vezetésű korszakából maradtak fenn. Az illegálisan tartott fegyverek elkobzásában a hadsereg is közreműködött, a tankot mintegy kilenc órányi munka után sikerült kivontatni a garázsból. A harckocsit 1977-ben egy brit fegyvergyűjtő fedezte fel Angliában – ekkor már leselejtezett állapotban –, aki ezt követően kereste fel a német, háborús emléktárgyakat gyűjtő férfit. Németországba Hollandián keresztül szállították a tankot, amely restaurálására az 1980-as években került sor.

– Nagyon rossz állapotban volt. Az oldalait kivágták, a fegyvercsövét is leszedték. A javításhoz egy másik Panther harckocsi alkatrészeit használtuk fel

– magyarázta a jármű helyreállítását vállaló férfi a Norddeutscher Rundfunk (NDR) regionális közszolgálati médiatársaságnak.

Egy helyi újság akkor arról számolt be, hogy a restaurálás félmillió német márkába került, azaz mintegy 255 ezer euróba. A harckocsit egyébként tulajdonosa sem titkolta, több német sajtójelentés megemlíti, a szomszédok látták, hogy Klaus-Dieter F. vezeti a harckocsit. Alexander Orth, Heikendorf polgármestere a Süddeutsche Zeitung német napilapnak elmondta, a jármű az 1978-as hókatasztrófa idején használatban volt, akkor a férfi a tankban ülve közlekedett vele, azon a télen hókotrásra is használta. Orth hat évvel ezelőtt úgy vélekedett a nagy figyelmet kapott esetről, vannak, akik a gőzmozdonyokat szeretik, mások a tankokat.

– A legyártott harckocsik nagy része megsemmisült a háború alatt, azokat, amelyek megmaradtak, leselejtezték, azonban a szövetséges hatalmaknál is volt néhány. Voltak olyanok, amelyeket a szövetséges hadseregek teszteltek

– nyilatkozta Jan Kindler, a német hadtörténeti múzeum munkatársa a Deutsche Welle megkeresésére.

A Panther (Párduc) elnevezésű harci járművet 1943-ban használták először, tűzerejéről, mozgásáról és páncélzatáról volt ismert. Hatótávolsága jelentősen nagyobb volt, mint a korabeli harckocsiké. Szakértők körében felmerült a kérdés, hogy az idős férfi, miért költött ekkora összegeket a náci korszakból fennmaradt tank helyreállítására. Klaus-Dieter F. 78 éves volt, amikor megtalálták nála a járművet, így valószínűtlennek tartják, hogy katonai tervei lettek volna. Ügyvédje megerősítette, hogy a férfi nem náci szimpatizáns, és a tank helyreállítási projektjét „életművének” tekinti. A tárgyalás során Klaus-Dieter F. üzletemberként azonosította hivatását.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.