Peking retorzióval fenyeget

Donald Trump szavaira várt pénteken a világ és vele együtt a pénzpiacok, arra számítva: az amerikai elnök pontosíthatja, mit ért Washington az újabb Kína-ellenes szankciókon. A kérdés azt követően éleződött ki az elmúlt napokban a világpolitikai riválisok között, hogy a pekingi törvényhozás olyan törvényt fogadott el, amellyel a népköztársaság még jobban bekebelezheti az eddig autonóm Hongkongot. Peking válaszlépést helyezett kilátásba Washingtonnal szemben.

Magyar Nemzet
2020. 05. 29. 19:38
null
Hongkong, 2020. május 28. Biztonsági őrök kivezetnek egy ellenzéki képviselőt a hongkongi parlament ülésterméből 2020. május 28-án, miután az egyik ellenzéki politikus egy erős bűzt árasztó, rothadó növényekkel teli tartályt hajított az ülést vezető Andrew Leung elnök széke felé a kínai himnusz meggyalázásának büntethetővé tételéről szóló előterjesztésről tartott vitán. A jogszabály szerint három év szabadságvesztéssel és 50 ezer hongkongi dollárig lenne büntethető, aki kigúnyolja vagy meggyalázza a kínai himnuszt. MTI/AP/Vincent Yu Fotó: Vincent Yu Forrás: MTI/AP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Peking pénteken ellenlépéseket ígért arra az esetre, ha Washington beavatkozik Hongkong ügyeibe a városra vonatkozó nemzetbiztonsági törvénytervezet elfogadását követően, jelentette a távirati iroda. Csao Li-csien külügyi szóvivő közölte: országa eljuttatta észrevételeit az Egyesült Államoknak, az Egyesült Királyságnak, Ausztráliának, valamint Kanadának, miután a négy ország előző nap bírálta a pekingi kormányzatot a Hongkongra vonatkozó nemzetbiztonsági törvénytervezet megszavazása miatt. A várhatóan szeptemberben hatályba lépő törvénytervezet betiltja a lázadást, az elszakadási törekvések hangoztatását és a központi kormányzat ellen irányuló, felforgatónak minősített cselekményeket. Hongkongi ellenzéki politikusok és demokráciapárti aktivisták attól tartanak, hogy a jogszabály a szabadságjogokat korlátozza majd. Donald Trump csütörtökön jelentette be, hogy pénteken sajtótájékoztatót tart, amelynek középpontjában Kína lesz, ám erre lapzártánkig nem került sor. Az amerikai elnök még kedden azt ígérte, hogy erőteljes válaszlépéseket tesz, ha a pekingi parlament elfogadja a nemzetbiztonsági törvénytervezetet. A hongkongi kormányzat – amelynek Peking érdekeire is tekintettel kell lennie – még csütörtökön arra figyelmeztette az Egyesült Államokat, hogy a szankciók kétélű fegyverként sülhetnek el, kárt okozva az amerikai érdekeknek is.

Fotó: MTI/AP

Amerikai és brit kezdeményezésre összehívták péntekre az ENSZ Biztonsági Tanácsát (BT) is a kínai törvény megvitatására – közölték diplomáciai források, noha informális ülésről van csak szó, mivel Peking ellenezte a megbeszélést, márpedig az érvényes szabályozás értelmében a BT mind a tizenöt tagországának egyetértésére szükség van egy hivatalos találkozó összehívásához. Washington után Tajvanon is nehezményezték a pekingi Hongkong-politika újabb fordulatát. A tajvani törvényhozás elítélte pénteken a kínai nemzetbiztonsági törvényt. Az állásfoglalás, amelyet kivételes egységet mutatva a törvényhozás kormányzó és ellenzéki pártjai egyaránt megszavaztak, felszólítja a tajpeji kormányt: a hongkonmgi és a makaói kapcsolatokat szabályozó jogszabállyal összhangban ajánljon fel segítséget azoknak a hongkongiaknak, akik biztonsága és szabadsága politikai okokból most veszélybe kerül – írták hírügynökségek. – Az Európai Unió aggodalmát fejezi ki a nemzetbiztonsági törvény miatt. Peking lépése nem felel meg az 1984-ben aláírt kínai-brit nyilatkozatban vállalt nemzetközi kötelezettségvállalásoknak és a hongkongi alaptörvénynek – jelentette ki Josep Borrell az uniós külügyminisztereik tanácskozását követően.

Az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője úgy vélte, a pekingi döntés megingatja az EU és Kína közötti kapcsolatokat, ám véleménye szerint a Kína elleni szankciók bevezetése nem oldhatja meg a Hongkongot érintő problémákat.

Szijjártó: Hagyjanak fel a képmutatással!

– Egyetlen európai országnak sem kellene úgy tennie, mintha nem lenne érdekelt abban, hogy jó kapcsolatot tartson fenn Kínával – közölte a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán az uniós külügyminiszterek Kínával kapcsolatos online tanácskozása után. – Itt lenne az ideje az őszinte és egyenes beszédnek: világosan látszik ugyanis, hogy amikor kínai beruházásokért, exportlehetőségekért versenyzünk, a többi európai országgal versenyzünk, csakúgy, mint a lélegeztetőgépek és más egészségügyi védekezéshez szükséges eszközök beszerzésekor – hangoztatta Szijjártó Péter, aki szerint végre itt lenne az ideje, hogy a nagy európai országok is felhagyjanak a képmutatással a Kína-kapcsolatokban.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.