Példátlan diszkrimináció Franciaországban

Nagy vitát kavart egy hamarosan megnyíló muszlim áruháznak az álláshirdetése, melyben kiemelték, hogy nők ne jelentkezzenek a munkára, holott a Munka törvénykönyve tiltja a nemi és vallási alapon történő megkülönböztetést – olvasható a V4NA hírügynökség közleményében.

Forrás: V4NA Hírügynökség2021. 03. 19. 14:00
null
Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hatalmas felháborodást keltett a Franciaország délkeleti részén lévő településen, Perpignanban egy hamarosan megnyíló muszlim szupermarket álláshirdetése. Ezt egy Facebook-csoportban tették közzé, és nyíltan leírták benne, hogy a meghirdetett pénztárosi és árufeltöltői munkára nők jelentkezését nem fogadják el – derül ki a cikkből.

A kép illusztráció Fotó: Pexels

Az Ibrahim market elnevezésű üzlet hirdetéséből – melyben hemzsegnek a nyelvtani és helyesírási hibák – kiderül, hogy öt muszlim vallású személyt keresnek a meghirdetett állások betöltésére, továbbá azt is leírták, hogy amennyiben sikerül megnyitniuk a ramadán előtt, akkor a dolgozók beosztását az ünnephez igazítják majd. Ezen kívül azt is megtudhatjuk a hirdetésből, hogy előnyben részesítik a megváltozott munkaképességű jelentkezőket és azokat, akik már huzamosabb ideje munkanélküliek, és úgynevezett aktív szolidaritási jövedelemben részesülnek. Az aktív szolidaritási jövedelem egy olyan kiegészítő állami juttatás, melyet az alacsony jövedelmű személyek igényelhetnek Franciaországban a munkanélküli segély megszűnését követően.

A hirdetésre felfigyelt Perpignan polgármestere, Louis Aliot is, aki szintén a közösségi oldalon reagált, leírva, hogy az általa vezetett városban nem fogják eltűrni ezt a kirekesztést, felszólította továbbá a kormányt, hogy beszéd helyett cselekedjen végre, és vessen véget az elfogadhatatlan diszkriminációnak.

A Facebook-csoport nem sokkal a hirdetés megjelenését követően törölte azt, és azonnali mentegetőzésbe kezdett. Az adminok elnézést kértek azoktól, akiket megsértett a hirdetés, melyet saját bevallásuk szerint gyorsan átfutottak és közzétettek, anélkül, hogy ellenőrizték volna a benne lévő tartalmat. Hozzátették, hogy az a céljuk, hogy mindenkit segítsenek, a muszlimokat és a nem muszlimokat egyaránt.

A történtekről beszámoló L’Indépendant nevű regionális napilap azonban felhívja rá a figyelmet, hogy a hirdetés, azon túl, hogy nyíltan diszkriminatív, törvénysértő is, ugyanis a francia munka törvénykönyve L.1132-1-es cikkelye egyértelműen kimondja, hogy a cégeknél munkaerő-felvételkor tilos a nemi vagy vallási alapon történő bárminemű megkülönböztetés.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.