Pénzt kap Bosznia a migráció elleni küzdelemre

Németország a migráció elleni küzdelemre ad pénzt Boszniának, az EB a migránsok támogatására küldött adományt.

2020. 05. 02. 14:30
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egymillió eurós támogatást adott Németország szarajevói nagykövete Bosznia-Hercegovina határrendőrségének, hogy eredményesen tudjon fellépni az illegális migrációval szemben, jelentette a Sarajevo Times angol nyelvű lap. Az adományt Margret Uebber adta át Fahrudin Radoncsics boszniai biztonságért felelős miniszternek pénteken. A megállapodásban egy tárgyi adományról is szó esett, a német belügyminisztérium harmincezer euró értékben videókonferenciák tartását lehetővé tevő rendszereket adott Boszniának. Az egymillió eurós támogatásnak is van tárgyi vonzata, így tíz szállító gépjármű, hamis iratok leleplezésére szolgáló gépek, fegyverek vagy kábítószer keresésére szolgáló eszközök is a boszniai rendőrség birtokába kerültek Németországból.

Radoncsics az átadáskor jelezte, nagy segítséget jelentenek az adományok a rendőrség napi munkájában, különösképp a határokon átnyúló bűnözés és az illegális migráció feltartóztatása ügyében. A miniszter és a német nagykövet egymással összhangban jelentették ki, hogy az illegális migráció Bosznia-Hercegovina és az Európai Unió tagállamai számára kiemelt problémát jelent, s az ellene való fellépés során a lehető legnagyobb humanitárius és jogi érzékenységgel kell eljárni.

Az Európai Bizottság ugyanakkor 4,5 millió eurós azonnali pénzügyi támogatást adott Szarajevónak, hogy a migránsok és bevándorlók egészségügyi ellátását biztosítani tudja a nyugat-balkáni állam. A szóban forgó támogatás egy nagyobb, 3,3 milliárd eurós csomag része, amely a Nyugat-Balkán támogatására szolgál. Az azonnali segélyből az Európai Unió által fenntartott, migránsok befogadására szolgáló intézmények fenntartásához járulnak hozzá, valamint az utcákon élő migránsokhoz juttatnak el segítséget. Az EU a migrációs válság kezdete óta támogatja a nyugat-balkáni folyosón haladó bevándorlókat, eddig mintegy 50 millió eurót költött erre az összeurópai szervezet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.