Peter Pellegrini: A V4-ek az Európai Unió mihamarabbi bővítését támogatják

Az Európai Unió (EU) bővítése a Nyugat-Balkán irányában biztonsági és gazdasági szempontból is stratégiai befektetés az uniónak – jelentette ki Peter Pellegrini szlovák miniszterelnök, a visegrádi négyek kormányfőinek a Nyugat-Balkán országainak vezetőivel kibővített prágai találkozója után tartott sajtótájékoztatón csütörtökön.

Forrás: MTI2019. 09. 12. 16:54
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szlovák kormányfő elmondta: a V4-ek a prágai kibővített találkozóval most egyértelmű jelzést küldtek Európának, arról, hogy az unió mihamarabbi bővítését támogatják.

„Meg kell győznünk a többi uniós tagállamot arról, hogy a bővítés nem problémákat hoz – mint ahogyan azt néhány régi tagország vezetői mondják. Éppen ellenkezőleg, az EU a Nyugat-Balkán irányába történő bővítése stratégiai befektetés az unió számára biztonsági és gazdasági szempontból is” – hangsúlyozta Peter Pellegrini.

A szlovák kormányfő leszögezte: a migráció kezelése nem lehet csak az EU ügye, arra az egész kontinensnek kell közös megoldást találnia. Pellegrini az uniós bővítés jövőbeni folyamatával kapcsolatban azt mondta: örömmel és bizalommal tölti el, hogy az új uniós bővítési biztost Magyarország adja.

Pellegrini az EU környezetvédelmi törekvéseiről szólva azt mondta: fontos, hogy EU ebben a kérdésben vezető legyen, de motiválni kell az Európán kívüli országokat is, mert anélkül nem lesznek eredmények.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.