Pokolgépes merényletet tervezett, húsz év börtön vár rá

Belgiumban ítélték el a bécsi iráni nagykövetség munkatársát terroristacsoport tevékenységében való részvétel miatt.

Forrás: MTI2021. 02. 04. 14:48
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Belgiumban húsz év börtönbüntetésre ítéltek egy iráni diplomatát, aki pokolgépes merényletet tervelt ki a teheráni vezetéssel szemben álló, franciaországi mozgalom tagjai ellen – írta csütörtökön a helyi sajtó. Asszadolla Asszadit, a bécsi iráni nagykövetség munkatársát terrorista gyilkossági kísérlet és terroristacsoport tevékenységében való részvétel miatt ítélte el a bíróság. Abban találták bűnösnek, hogy részt vett egy pokolgépes merénylet kitervelésében, amelynek célpontja az iráni vezetés ellen dolgozó mudzsahid mozgalom Párizs melletti, 2018. évi nagygyűlése volt, amelyen több ezer ember vett részt.

Az ügyészség a bíróságon bebizonyította, hogy Asszadi valójában iráni titkos ügynök, aki a merényletet három bűntársával – egy belgiumi iráni házaspár és egy egykori disszidens iráni költő segítségével – tervelte ki.

Bűnösségét egy olyan felvétel is bizonyította, amelyen ő maga látható, ahogy robbanóanyagokat tartalmazó csomagot ad át a házaspárnak, akiket ugyancsak letartóztattak a belgiumi hatóságok, és csütörtökön 15, illetve 18 év börtönbüntetésre ítélt a belga törvényszék. Harmadik tettestársuk 17 évet kapott. A merénylet elkövetését a belga különleges védelmi erők akadályozták meg, a nagygyűlés napján feltartóztatták az autójával Párizsba tartó házaspárt.

A hírlapok szerint az iráni kormányzat az ítélet kihirdetése előtt bejelentette, hogy nem fogja elismeri a bíróság döntését, mivel a belga igazságszolgáltatási rendszer által kezdeményezett eljárás véleményük szerint nem érvényes, hiszen Asszadi diplomáciai védelemre jogosult.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.