Politikai lavina indulhat el az Egyesült Államokban

Politikai lavinát indított el az Egyesült Államokban Ruth Bader Ginsburg, az amerikai Legfelsőbb Bíróság tagjának halála. Ginsburg 87 éves korában, hasnyálmirigyrákban hunyt el pénteken. 27 évig töltötte be a pozíciót, és a bírói testület legidősebb tagja volt.

Bendarzsevszkij Anton
2020. 09. 20. 14:25
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bírónő halála jelentős politikai átrendeződést okozhat, és alaposan felrázhatja az amerikai közéletet alig másfél hónappal az elnökválasztások előtt. Az Egyesült Államokban a Legfelsőbb Bíróság tagjait egy életre választják, így a mostani új kinevezésnek hosszú távú hatásai lesznek. Donald Trump amerikai elnök most saját jelöltjét állíthatja a pozícióra, ami miatt jelentősen elbillenhet a politikai mérleg a republikánusok javára. A Legfelsőbb Bíróságé az utolsó szó joga a szövetségi államok közötti vitákban, vagy a nyilvánosságot megosztó törvények esetében.

Ruth Bader Ginsburg második női tagja volt az amerikai Legfelsőbb Bíróságnak annak történelme során.

És hogy miért olyan nagy az esemény jelentősége?

A bíróságnak kilenc tagja van, és már Ginsburg halála előtt is a republikánusokhoz kötődő bírák voltak többségben, öt-négy arányban. Amennyiben Trumpnak sikerülne saját jelöltet állítania a következő hónapokban, úgy ez a többség még jelentősebb lesz, és hat-háromra módosul. Mindez lehetővé teheti a konzervatív erők számára, hogy könnyen átvihessenek a döntéshozáson olyan konzervatív politikai ügyeket, amelyek a migrációhoz vagy például az LGBT-közösséghez kapcsolódnak.

Donald Trump szombaton jelezte, hogy nem késlekedne a döntéssel, és mielőbb kinevezné Ginsburg utódját. Szeptember elején, Ginsburg halála előtt tíz nappal, az amerikai elnök már nyilvánosságra hozott egy listát a Legfelsőbb Bíróság lehetséges jelöltjeinek a neveivel, ahol többek között a jelenlegi képviselők, Ted Cruz és Tom Cotton is szerepeltek.

„Az állásfoglalásai, köztük a nők és a fogyatékkal élők jogegyenlőségével kapcsolatos jól ismert döntések, az amerikaiakat és nagyszerű jogtudós elmék egész generációit inspirálták”

– írta Trump a részvétnyilvánító Twitter-üzenetében.

A liberálisok ikonikus alakja

Az 1933-ban született Ruth Bader Ginsburg a liberálisok ikonikus alakjának számított, de munkásságát mindkét politikai oldalon elismerték: a nemek közötti egyenjogúság, progresszív reformok és a női jogok megrögzött támogatója volt. A legfelsőbb bírói pozícióra hatvanéves korában, 1993-ban Bill Clinton amerikai elnök terjesztette fel, és ezzel az amerikai történelem második női tagja lett a testületnek.

Habár az amerikai elnökválasztásokig már csak alig másfél hónap van, a győztes beiktatására csak 2021. január 20-án kerül sor, addig a leköszönő elnök marad hatalmon. Amennyiben a republikánusok és Donald Trump elveszítené a választásokat, még mindig több hónapjuk lesz az új, konzervatív oldalt képviselő bíró kinevezésére.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.