Pompeo: Katasztrofális hatással járhat a dél-afrikai földek kártalanítás nélküli kisajátítása

Katasztrofális hatással járhat Dél-Afrikában, ha kártalanítás nélküli kisajátítják a magánkézben lévő földeket – szögezte le szerdán Mike Pompeo amerikai külügyminiszter Addisz-Abebában, afrikai látogatásának utolsó napján.

Forrás: MTI2020. 02. 19. 18:36
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pompeo azt mondta, a magánkézben lévő földek ilyetén elvétele mind az ország gazdaságát, mind a lakosságát nagymértékben sújthatja.

Cyril Ramaphosa dél-afrikai elnök a múlt héten elhangzott beszédében az 1913-ban elfogadott, a földeket az őslakosoktól elvevő törvényt a múlt század végéig alkalmazott apartheidrendszer eredendő bűnének nevezte, hozzátéve, hogy e hatalmas igazságtalanság ma is kísérti Dél-Afrikát.

Ramaphosa leszögezte, hogy kormánya az idén felgyorsítja a földek újraelosztását, s megvizsgálja a körülményeket, amelyek esetében elképzelhető a kártérítés elengedése.

Noha Ramaphosa az újraelosztást történelmi igazságtételnek nevezte, sietett leszögezni, hogy az törvényesen zajlik majd.

Elemzők szerint az afrikai országnak égetően szüksége van külföldi tőkére, miután Dél-Afrika munkanélküliségi rátája elérte a 29 százalékot, így egy évtizede a legmagasabb.

Az apartheidrendszer 1994-es felszámolása óta folyamatosan kormányzó Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) több tagja és a baloldal szélére sorolt, ellenzéki Gazdasági Szabadságharcosok (EFF) régóta sürgetik a földek újraelosztását.

A kezdeményezés bírálói azonban emlékeztetnek a szomszédos Zimbabwéban végrehajtott földreformra, ahol a kisajátítások gyakran erőszakba torkolltak, és a kialakuló káosz miatt az egykor virágzó gazdaságú országban megcsappant a külföldi befektetők száma.

A jelenlegi amerikai vezetés nem először fejezte ki aggodalmát a földek tervezett újraelosztásával kapcsolatban. Donald Trump elnök tavalyelőtt azt mondta, hogy a kisajátítások erőszakba fúltak, és sok fehér farmert megöltek. Több elemző úgy véli azonban, hogy a gazdák elleni halálos kimenetelű támadások már 20 éve tartanak, és emiatt is kiemelkedően riasztó az ország bűnözési statisztikája.

Mostani látogatása során a külügyminiszter mások mellett találkozott Moussa Faki Mahamattal, az Afrikai Unió bizottságának elnökével és Ahmed Ali Abij etiópiai miniszterelnökkel is, valamint az etiópiai vallásközi párbeszéd bizottságával, ahol a vallásszabadság fontosságát hangsúlyozta az afrikai országban.

Pompeo afrikai látogatása elemzők szerint kontinensen növekvő kínai befolyást hivatott ellensúlyozni.

Az amerikai külügyminiszter szerdán este Szaúd-Arábiában kezd látogatást.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.