Protokollszakértők értetlenkednek Harry herceg sajtószereplésein

Harry herceg, noha háttérbe lépett az angol királyi család tagjaként, egyre több sajtószereplést vállal Amerikában. A Buckingham-palota nehezen tudja kezelni a protokoll szempontjából példátlan helyzetet. A herceg pénteken egy amerikai show-műsorban vendégeskedett, és akaratlanul, de teljesen elvonta a közvélemény figyelmét II. Erzsébetről, aki viszont épp a koronavírus-oltás fontosságáról beszélt.

Magyar Nemzet
2021. 02. 27. 12:36
null
Forrás: Getty Images
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A királyi protokoll elismert szakértőinek is fejtörést okoz Harry herceg viselkedése azóta, hogy a királyi udvar tavaly januárban bejelentette: II. Erzsébet királynő unokája feleségével, Meghannal együtt kivonul a királyi családból, a monarchia hivatalos programjaiban a továbbiakban nem vesznek részt, a királyi család tagjainak járó közpénzellátmányban nem részesülnek, és az uralkodót sem képviselhetik hivatalos fórumokon. A Buckingham-palota idén február közepén megerősítette, hogy a 36 éves herceg és amerikai felesége a jövőben sem látnak majd el hivatalos feladatokat a királyi család tagjaiként, ám a Sussex hercege és hercegnéje címet megtartják.

A háttérbe vonulásról szóló döntést noha az udvar elfogadta, annak módjával sajtóinformációk szerint már akadnak problémái.

A pár a jövő héten ugyanis Oprah Winfrey beszélgetőműsorában szerepel majd, Harry herceg a minap pedig – az ugyancsak brit, de Amerikába települt – James Corden showjában vendégeskedett. Ebben nemcsak, hogy nyilvánosan káromkodott, de számos személyes történetet osztott meg II. Erzsébetről – például, hogy a 94 éves királynő könnyedén használja a Zoom videómegosztót, illetve hogy karácsonyi ajándékként gofrisütőt küldött Harryéknek.

A protokollszakértők most a brit sajtóban mondták el, hogy a családnak nem az amerikai sajtószereplésekkel és azok tartalmával van problémája, az udvar ugyanis folyamatosan próbál alkalmazkodni a modern kor kihívásaihoz,

hanem a II. Erzsébettel való egyeztetés teljes hiányáról.

II. Erzsébet is megkapta az oltást, annak tapasztalatairól vallott egy videóbeszélgetésen Fotó: Buckingham-palota

Robert Jobson, az Evening Standard napilap királyi tudósítója példaként hozta fel, hogy Harry herceg pénteki fellépésével egyidőben a királynő épp a saját koronavírus-oltásának tapasztalatait osztotta meg egy videóbeszélgetésen,

ám unokájának „szennyese” nyilvánvalóan elvonta a figyelmet a Nagy-Britannia lakóinak szóló fontos üzenetről.

– Reméljük, hogy mindenki, akinek felajánlják az oltóanyagot, elfogadja azt. Ez a legjobb esélyünk arra, hogy megvédjük a beoltottakat, családjaikat és a közösséget, amelyben élnek – fogalmazott az uralkodó a vakcináció mellett érvelve.

Phil Dampier, egy másik újságíró, aki közel harminc éve foglalkozik a monarchiával, egyenesen undorítónak nevezte a történteket:

– Amíg a királynő arról beszél, hogy igenis figyelnünk kell másokra, Harry herceg Los Angelesben bájolog, majd csinál hülyét magából egy ilyen műsorban.

Az indulatokat minden bizonnyal fokozza majd, hogy a jövő hétvégén sugározzák II. Erzsébet üzenetét a nemzetközösség napja alkalmából, Oprah Winfrey interjúja a herceggel és annak nejével pedig csupán órákkal a – koronavírus miatt ezúttal előre felvett – beszéd után kerül adásba. Szakértők szerint ez sem teljesen véletlen: Harry és felesége utolsó nyilvános szereplése a családdal épp a nemzetközösség napján volt tavaly.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.