Puccskísérlet Caracasban

Juan Guaidó ellenzéki vezető egy videófelvételt tett közzé a Twitter közösségi oldalon, amelyen katonák társaságában jelentette be a hatalomátvételt.

Zetelaki Réka
2019. 05. 02. 7:17
Opposition demonstration near the Generalisimo Francisco de Miranda Airbase "La Carlota" in Caracas
Sokan megsebesültek, miután a rendfenntartók gumilövedéket és könnygázt is bevetettek a tüntetőkkel szemben Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb kísérletet tett kedden Juan Guaidó ellenzéki vezető a hatalom átvételére Venezuelában. A fiatal politikus egy videófelvételt tett közzé a Twitter közösségi oldalon, amelyen katonák társaságában jelentette be a hatalomátvételt. Társaságában látható volt Leopoldo López emblematikus ellenzéki vezető is, aki házi őrizetből szökött meg az átálló őrök segítségével. – Venezuela népe, a hatalombitorlás ideje lejárt – jelentette ki Guaidó, és a felvételről valóban úgy tűnt, hogy a venezuelai hadsereg átállt, így vége lehet Nicolás Maduro elnök korszakának. Guaidó, a hatalmától megfosztott nemzetgyűlés ellenzéki házelnöke még január végén nevezte ki magát ideiglenes elnöknek. Arra hivatkozott, hogy Maduro újraválasztása nem volt legitim, ezért előre hozott választások kiírását sürgeti.

Kedd estére kiderült, a katonaság továbbra is hűséges a jelenlegi vezetéshez, bár az nem tisztázott, volt-e alapja Guaidó bejelentésének. Amerikai lapok arról írtak, hogy a hadsereg vezetésének egy része hallgatólagosan csatlakozhatott Guaidó felkeléséhez, ám ismeretlen okok miatt visszakoztak. A caracasi vezetés szerint azonban csak blöffről volt szó. – Venezuela népe, arra kérünk, ne dőlj be az álhíreknek, amelyek megpróbálnak összezavarni. Itt van a te hadsereged, és megvédünk téged! – jelentette ki televíziós megszólalásában Vladimir Padrino López védelmi miniszter, akit az amerikaiak szintén átállással gyanúsítottak.

Sokan megsebesültek, miután a rendfenntartók gumilövedéket és könnygázt is bevetettek a tüntetőkkel szemben
Fotó: Reuters

– Puccskísérletet hiúsítottak meg Caracasban – közölte az elnök is kedd este, kiemelve, hogy az ügyben nyomozás indult. Mivel mindkét fél utcára szólította híveit, az ellenzéki tüntetők és a Madurót védők között aznap este komoly összecsapásokra is sor került. Legalább egy ember életét vesztette és több mint hetvenen megsebesültek, miután a rendfenntartók gumilövedéket és könnygázt is bevetettek, járművük pedig a demonstrálók közé hajtott.

A történtek után az ellenzékiek védelembe vonultak. López Chile nagykövetségén kapott menedéket, Guaidó pedig ismeretlen helyen rejtőzött el, majd tegnapra újabb tüntetésre szólított fel. A Guaidó körül megjelenő legkevesebb 25 katona a hírek szerint a brazil nagykövetségen kapott menedéket.

Maduro kormánya egyébként azonnal az amerikaiakat sejtette a puccskísérlet mögött, különösen, hogy Mike Pence alelnök jelezte az ellenzéknek: „Veletek vagyunk!” A Trump-vezetés közben arról is beszámolt különböző médiafelületeken, hogy Maduro megpróbált Havannába távozni, ám az orosz vezetés erről lebeszélte – bár ezt Maduro tagadta. Donald Trump amerikai elnök emellett teljes embargóval fenyegette meg Kubát, amennyiben „fenntartja a Maduro-rezsim támogatását”. John Bolton amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó arra is felhívta a figyelmet: továbbra is érvényes a Fehér Ház azon álláspontja, hogy „minden, akár katonai lehetőséget is fontolóra vesz”.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.