Puerto Rico kormányzója rendkívüli állapotot hirdetett a földrengések miatt

Forrás: MTI2020. 01. 07. 19:54
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Wanda Vazquez Garced, Puerto Rico kormányzója kedden rendkívüli állapotot hirdetett a sziget déli partjainál pusztító két földrengés miatt.

A kormányzó egyben mozgósította a Nemzeti Gárdát is, amelynek tagjai a mentésben vesznek részt.

Hétfőn 5,8-as erősségű rengés rázta meg a szigetet, majd kedden újabb, ezúttal 6,4-es erősségű földmozgások pusztítottak. Az Amerikai Földtani Intézet keddi jelentése szerint kedden folyamatosak voltak a kisebb földmozgások. Valamennyi Puerto Rico déli, délnyugati partvidékét sújtotta. Kedden helyi idő szerint kora délutáni órákig egyetlen halálos áldozatról és több sérültről érkezett jelentés.

Az anyagi károk és a természeti és épített környezetben okozott pusztítás jelentős. Épületek károsodtak, dőltek össze, utak mentek tönkre, a sziget déli partvidékén nem működik az áramszolgáltatás. A kormányzó közlése szerint legalább 300 ezer ember maradt ivóvíz nélkül. Guayanilla városkában az 1841-ben épített, történelmi emlékműnek minősített Szeplőtelen Fogantatás temploma károsodott súlyosan, részben össze is omlott. A városka közelében lévő, Punta Ventanának nevezett látványosság, amely egy tengerbe nyúló, ablakot formáló sziklaképződmény, leomlott.

Puerto Rico – amely az Egyesült Államok társult állama – nem kért segítséget a szövetségi kormánytól. Saját erőből már felállított menedékhelyeket, több településen már dolgoznak a károk helyreállításán. Több helyütt sziklaomlások nehezítik a helyszín megközelítését.

Judd Deere, a Fehér Ház szóvivője bejelentette, hogy Donald Trump elnököt tájékoztatták a helyzetről, és mind ő, mind Peter Gaynor, a szövetségi katasztrófa-elhárítási hivatal (FEMA) ügyvezető igazgatója szorosan figyelemmel követi a fejleményeket, és folyamatosan kapcsolatban áll a kormányzóval.

Rick Scott texasi kormányzó a Twitteren közölte, hogy telefonon egyeztetett Trumppal és Gaynorral, és a FEMA készen áll az azonnali segítségnyújtásra. Azonnali segítséget ígért Andrew Cuomo, New York állam kormányzója is.

A kedd reggeli földmozgás volt a legerőteljesebb rengés, amely 1918 óta sújtotta a szigetet. A 102 évvel ezelőtti katasztrófa nyomában szökőár is pusztított, ezúttal azonban nem adtak ki szökőár-riadót.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.