Radikális baloldali szervezetek legitimizálják a zavargásokat

Nyílt levélben próbálják legitimizálni francia radikális baloldali szervezetek az országban már több mint egy hete tartó zavargásokat. A levél aláírói között többek között feminista és kommunista szervezetek is találhatóak, akik a rendőrséget próbálják meg rossz színben feltüntetni.

Forrás: V4NA Hírügynökség2020. 04. 27. 18:54
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már több mint egy hete jelennek meg apokaliptikus állapotokról tanúskodó felvételek Franciaországból, amelyek szerint már nem telik el nap, hogy ne lennének zavargások az országban.

Egy héttel ezelőtt súlyos zavargások törtek ki Párizs egyik külvárosában, a migránsok lakta Saint-Denis-vel szomszédos Villeneuve-La-Garenne nevű településen, miután egy rendőr – több szemtanú szerint szándékosan – rányitotta (az egyébként jelöletlen) autója ajtaját a mellette nagy sebességgel elhaladó motorosra. A nagy sebességgel haladó fiatalember hatalmasat esett, nyílt lábtörést szenvedett.

Az incidensről több felvétel is készült, sokakat felháborított, hogy míg az ország nagy része vesztegzár alatt van és az emberek ki sem mozdulnak otthonról, addig egyes környékeken eluralkodott az anarchia.

A balesetet követően rendbontók jelentek meg az utcán, akik úgy törtek-zúztak az utcán, mintha nem lenne semmiféle korlátozás és kijárási tilalom. A feldühödött tömeg tombolt és rombolt, amit csak ért.

Az esetet követően komoly, több napos erőszakhullám vette kezdetét Franciaországban.

Több párizsi külvárosban is nekiálltak rombolni, törni-zúzni az emberek, lakásokból és erkélyekről lőttek tűzijátékkal, kövekkel dobálták a járőröző rendőrautókat, de az utcán parkoló, lángoló autókról is készültek felvételek, többek között Aulnay sous Bois, Egly, Villepinte és a Párizs központjától alig néhány metrómegállóra lévő Saint-Ouen-ban is.

Nanterre-ben több helyen is autókat gyújtottak fel és buszmegállókat tettek tönkre.

 

A leszámolásokkal is meggyűlik a rendőrök baja, Bretagne tartomány székhelyén, Rennes-ben egy térfigyelő kamera felvette, amint fél tucatnyi sötét ruhás kapucnis fiatal letámad egy férfit, leteperik a földre, majd addig ütik és rúgják, amíg már nem mozdul.

Olyan felvételek is előkerültek, amelyek a francia rendőrök indokolatlanul kemény fellépését voltak hivatottak bemutatni.

Az alábbi képsorokat egy helyi lakos készítette Toulouse-ban az ablakából, a felvételen az látszik, amint három rendőr a kutyájuk szájkosarával és puszta kézzel ütnek egy földön fekvő embert, majd kutyával és autóval is érkezik a rendőri erősítés. A férfi nem tanúsított ellenállást, könnyedén megbilincselték a rendőrök. Az intézkedés láttán sok kritika érte a rendőröket, akik elmondták, hogy az illető egy veszélyes és agresszív ember, aki a kórház pszichiátriai osztályáról szökött meg és nem volt kizárt, hogy fegyver volt nála. A felvételen az előzmények ráadásul nem szerepelnek, ugyanis a férfi előzőleg agresszív módon ellenállt a rendőröknek, ütötte őket, sőt, a kezét egyikük szájába beletéve azt kiabálta, hogy hepatits C-vel fertőzött.

Az erőszakos incidensek arra késztettek radikális baloldali szervezeteket, hogy nyílt levélben próbálják meg legitimizálni a zavargásokat.

Az írásban emlékeztetnek a párizsi balesetre. Szerintük a rasszista diszkrimináció már amúgy is elviselhetetlen és azt, a rendőrség erőszakkal és megalázással növelik az alacsony jövedelmű közösségekben – olvasható a V4NA Hírügynökség cikkében.

„Ezek a felkelések a legitim kifejezése az emberek dühének, mert a rendőri brutalitás nem áll le”, írták.

A nyílt levelet több tucat baloldali szervezet írta alá. Az aláírók között szerepel a Forradalmi feministák (Féministes révolutionnaires, Revolutionary Feminists), az Afrofeminista Kollektíva (Collectif Afroféministe, Afrofeminist Collective), illetve a francia kommunista munkáspárt is (Parti communiste des ouvriers de France, Communist Party of Workers of France).

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.