Rettegésben tartja a környéket az elhunyt Adama Traoré családja

A minneapolisi eseményeket követően kialakult, napok óta tartó tüntetések átterjedtek Franciaországra is.

Forrás: V4NA Hírügynökség2020. 06. 05. 11:05
null
Fotó: twitter.com
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A minneapolisi eseményeket követően kialakult, napok óta tartó tüntetések átterjedtek Franciaországra is, a Párizsban a 2016-ban őrizetbe vétele közben életét vesztett 24 éves mali származású férfi, Adama Traoré családja szervezett szimpátiatüntetést, ám a békés megemlékezésből zavargás, rombolás és milliós kár lett.

A csaknem négy éve történt sajnálatos esemény óta többször is volt már tüntetés Franciaországban Adama ügyében igazságot követelve, a férfi családtagjai pedig a médiában szoktak szerepelni, különösen gyakran látható nővére, Assa Traoré, aki ismert aktivista, a rasszizmus elleni harc egyik éllovasa. A zavargásba és rombolásba csapott felvonulás után is láthattuk a fiatal nőt a televízióban, a BFMTV-nek adott nyilatkozatában elmondta, hogy nem érzi magát felelősnek abban, hogy elszabadultak az indulatok és végül tört-zúzott a tömeg, épp ellenkezőleg, úgy véli, hogy minden a párizsi rendőrfőnök, Didier Lallement hibája, aki nem engedélyezte a szimpátiatüntetést. Kiemelte, hogy a többi országokban lehet tüntetést szervezni, egyedül Franciaországban nem engedélyezett. Assa Traoré ezek után arról beszélt, hogy a szakértői vizsgálatok szerint öccse szívprobléma következtében vesztette életét, holott a szíve teljesen egészséges volt.

A család többi tagja sem egészen ismeretlen, de őket inkább a hatóságok ismerik, nem a médiában szerepelnek. Adama bátyja, Youssouf rendőrök és csendőrök elleni erőszakért ült börtönben, egy másik testvérük, a klán fejeként ismert Bagui Traoré jelenleg is rács mögött van zsarolás, kábítószer-birtoklás, betörés és tiltott fegyverviselés miatt. A környéken lakók a Valeurs actuelles hetilapnak elmondták, hogy a Traoré fivérek rettegésben tartották őket, a helyiek valóságos bűnbandáról beszélnek, akiktől mindenki tart. Adama ellen 2007-től haláláig tizenhét esetben indítottak eljárást valamilyen törvényszegés miatt, fivérével, Bagui-val 2010-ben lopás és droghasználat miatt gyűlt meg a bajuk a hatóságokkal. Adama egyébként maga is ült börtönben, letartóztatása előtt alig egy hónappal szabadult, halála azonban egy szerencsétlen véletlennek köszönhető, ugyanis 2016 júliusában Bagui volt az, aki zsarolásba keveredett és őt akarták letartóztatni, de vele volt Adama is, aki menekülőre fogta, így utánamentek a csendőrök és elfogták.

Fotó: twitter.com

A folytatás már ismert, a fiatal férfi őrizetbe vétele közben elvesztette az eszméletét, majd elhunyt. A nyomozók ezután fedezték fel, hogy miért menekülhetett a járőrök elől, zsebeiben ugyanis 1300 euró készpénz és egy marihuánát tartalmazó tasak volt. Később a boncolás megállapította, hogy Adama kábítószer hatása alatt állt letartóztatásakor. Az is kiderült, hogy Adama testén nem voltak olyan külsérelmi nyomok, melyek arra utalnának, hogy a csendőrök rátérdeltek a mellkasára, holott a család ezt állítja, szemben a szemtanúkkal, akik semmi ilyesmiről nem számoltak be.

Az esetet követően a letartóztatásban részt vett csendőröket és családjaikat halálosan megfenyegették, többen ezért áthelyezésüket kértek. A francia nemzeti csendőrség főigazgatója, Christian Rodriguez a húszezer fős párizsi tüntetést követően ismét elmondta, hogy támogatja az Adama Traoré letartóztatásában részt vett összes csendőrt, akik mindenben teljesen jogszerűen jártak el, akkor is és most is maximálisan megbízik embereiben, továbbá kihangsúlyozta, hogy a minneapolisi George Floyd és Adama Traoré esete között nem szabad párhuzamot vonni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.