Rohamosan növekszik az elhunytak száma Csehországban

Csehországban rohamosan nő a koronavírus-járványban elhunytak száma. Andrej Babis miniszterelnök a hétvégén ismételten jelezte: a járványhelyzet nagyon komoly, az óvintézkedések nem hatékonyak, illetve nem tartják be őket következetesen, ezért a kormány további szigorításokat tervez.

Forrás: MTI2020. 10. 26. 11:44
null
Prága, 2020. október 22. Ötszáz koronavírus-fertõzött ellátásra alkalmas tábori kórházat alakítanak ki katonák egy rendezvénycsarnokban Prága egyik elõvárosában 2020. október 22-én. Csehországban gyorsan emelkedik a fertõzöttek és a kórházban kezeltek száma is, ezért a kormány újabb óvintézkedéseket vezetett be, amelyek szinte megbénították az országot. MTI/EPA/Martin Divisek Fotó: Martin Divisek
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vasárnap estig a Covid-19-betegség szövődményeiben 2201 ember halt meg, ebből 694-en a múlt héten – derült ki az egészségügyi minisztérium honlapján hétfő reggel közölt adatokból.

Szerdától szombatig az elhalálozások száma minden nap meghaladta a százat. A legtöbben, 121-en, szerdán haltak meg. Vasárnap egyelőre 71 elhunytat tartanak nyilván a statisztikákban.

A cseh hírügynökség megjegyezte, hogy ezek a számok később általában módosulnak,

így valószínűsíthető, hogy a múlt heti napi átlag meg fogja haladni a százat.

Aggodalomra ad okot, hogy szombat estig már 5345-re emelkedett a kórházban kezeltek száma, ami 50 százalékkal magasabb az egy héttel ezelőtti számnál. Az orvosok által súlyosnak minősített esetek száma harmadával 800-ra emelkedett.

Fotó: MTI/EPA/Martin Divisek

A kórházaknak a Covid-19 kezelésére elkülönített osztályai már mintegy 80 százalékban megteltek – közölte Milan Kubek, a cseh Orvosi Kamara elnöke vasárnap este a közszolgálati televízióban.

Leszögezte: a kórházaknak gyors segítségre van szükségük, mert rövidesen sem egészségügyi személyzetből, sem műszaki berendezésekből nem lesz elegendő. „Már több mint hétezer orvos és nővér fertőződött meg, illetve vonult karanténba, ők hiányoznak a munkahelyükön” – mutatott rá Kubek.

Prágában a cseh hadsereg a hétvégén befejezte egy 500 ágyas tábori kórház építését, amely a jelentések szerint már ezen a héten működőképes lesz.

Közben döntés született arról, hogy a dél-morvaországi Brünnben is épül egy tábori kórház, a sajtó szerint 300 ággyal.

A cseh egészségügyi minisztérium kimutatása szerint az igazolt fertőzöttek száma az egész országban jelenleg meghaladja a 158 ezret.

Menczer Tamás: Hazánk százötven lélegeztetőgéppel segíti Csehországot

A magyar kormány százötven invazív lélegeztetőgéppel segíti Csehországot a koronavírus-járvány elleni védekezésben – mondta vasárnap Gödöllőn a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára.

Menczer Tamás a lélegeztetőgépek átadásakor elmondta, Prága segítséget kért az Európai Unió és a NATO tagállamaitól az egyre gyorsabban terjedő koronavírus-járvány leküzdésére, amire a magyar kormány a lehető leggyorsabban megtette felajánlását.

Horváth Ildikó, az Emberi Erőforrások Minisztériuma egészségügyért felelős államtitkára azt mondta, a járvány második hullámában nehezebb helyzetekkel kell szembenézni, mint tavasszal.

Az államtitkár közölte: a magyar kormány úgy ítéli meg, hogy a jelenlegi helyzetben országon belül és országon kívül is szolidaritásra van szükség egymás iránt, hogy sikeres lehessen az emberiség védekezése a vírus ellen.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.