Európa-szerte rohamosan romlik a koronavírus-helyzet

Megkezdődött a koronavírus második hulláma, erről tanúskodnak az európai államok jelentései.

2020. 09. 17. 18:47
A school nurse measures the temperature of children that arrive for the first day of school
Sok helyen hőmérőzéssel indult a tanév Fotó: Inquam Photos/Octav Ganea Forrás: REUTERS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Arra számítok, hogy a halálesetek száma az elkövetkező 6-8 hétben drasztikusan növekedni fog – nyilatkozta csütörtökön Karl Lauterbach német szociáldemokrata parlamenti képviselő a Der Spiegel német hetilapnak.

 

Németországban április vége óta nem regisztráltak annyi napi megbetegedést, mint az utóbbi napokban. A Robert Koch országos egészségügyi intézet (RKI) adatai szerint mára 2194 ember szervezetében mutatták ki a kórokozót, ennél több napi fertőzöttet április végén regisztráltak utoljára. Az új fertőzöttek között jelentősen több a fiatal beteg, mint korábban – derült ki az RKI jelentéseiből.

Ukrajnában eközben a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács ma 3584 új koronavírusos esetet jelentett be, ami az ország eddigi legmagasabb napi csúcsa, továbbá hatvan halálesetet rögzítettek. A legfrissebb adatok szerint a fertőzöttek között 301 gyermek és 147 egészségügyi dolgozó van. Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter elmondása szerint jelenleg több mint 166 ezer aktív fertőzöttről tudnak, az elhunytak száma pedig lassan a négyezerhez közelít. Az ország legfertőzöttebb területe Kijev, a második legfertőzöttebb régióként Lviv megyét tartják számon.

Romániában pedig az elmúlt 24 órában 1679 új fertőzést igazoltak, így a nyilvántartott fertőzöttek száma 108 690-re emelkedett – közölte csütörtökön a román Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS). A legtöbb új esetet Bukarestből, továbbá Iasi, Valcea és Kolozs megyéből jelentették. A GCS közleménye szerint közel hétszáz esetben kellett pénzügyi bírságot kiszabniuk a hatóságoknak a világjárvány leküzdésére irányuló intézkedések megszegése miatt.

Matt Hancock brit egészségügyi miniszter ma jelentette be, hogy több északkelet-angliai megyére korlátozásokat rendelnek el a koronavírus-fertőzöttek számának emelkedése miatt. Az új intézkedések éjfélkor lépnek érvénybe, és közel kétmillió lakost érintenek. Az érintett területeken csak szükség esetén lehet kimozdulni, a sporteseményeken nem lehet nézőként részt venni. A kormány arra is felhívta a lakosok figyelmét, hogy lehetőség szerint csak a szűk családi és baráti körrel találkozzanak.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.