Románia nem érez közvetlen fenyegetést

A román külügyminiszter is aggodalommal figyeli az oroszok mozgolódását a Fekete-tengeren.

null
Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata által 2021. április 14-én közreadott képen egy orosz hadihajó hadgyakorlaton vesz részt a Fekete-tengeren. Fotó: - Forrás: MTI/AP/Orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár a romániai sajtó aggodalommal, olykor hisztérikus hangnemben számol be a küszöbön lévő állítólagos ukrán–orosz háborúról, Oroszország Fekete-tengeri katonai mozgásáról, s annak Romániát érintő veszélyeiről, a bukaresti diplomácia vezetője óvatosan nyilatkozott a kérdés kapcsán. Bogdan Aurescu egy szerdai televíziós interjúban azt mondta, Romániára nézve nem jelentenek közvetlen fenyegetést a Fekete-tengeren történt fejlemények. Hozzátette ugyanakkor, hogy a feszült helyzetet meg kell szüntetni.

Az orosz–ukrán határon zajló események kapcsán az Agerpres hírügynökség által idézett román külügyminiszter kiemelte: 2014 óta nem volt példa hasonló mértékű orosz csapatmozgásokra, így természetes, hogy ez aggodalmat váltott ki a NATO, az Egyesült Államok és az uniós tagállamok részéről. – Azonosítani szeretnénk e manőverek célját, ugyanakkor meg kell nézni, melyek lennének a legmegfelelőbb intézkedések a helyzet enyhítése érdekében – fogalmazott a tárcavezető. Úgy vélte, ezek a fejlemények nem jelentenek ugyan közvetlen fenyegetést Romániára, de minden, ami a Fekete-tenger térségében történik, hatással van az euroatlanti biztonságra.

Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata által 2021. április 14-én közreadott képen egy orosz hadihajó hadgyakorlaton vesz részt a Fekete-tengeren
Fotó: MTI/AP/Orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata

Aurescut a nagykövetségi alkalmazottak kölcsönös kitiltásával tetőző cseh–orosz kémbotrányról is kérdezték. A külügyminiszter nyomatékosította: Románia tájékoztatni fog orosz diplomaták esetleges kiutasításáról, amennyiben az indokolt. Aurescu arról is tájékoztatott, hogy a csütörtöki román–lengyel–török külügyminiszteri tárgyaláshoz pénteken csatlakozik a grúz és az ukrán külügyi tárca vezetője is, a témák között pedig kiemelten szerepel az ukrán–orosz konfliktus kiéleződése.

Sokkal harciasabb nyilatkozatokat tett Oroszország csapatmozgásaival kapcsolatban Traian Băsescu volt román államfő. A jelenleg néppárti európai parlamenti képviselőként tevékenykedő politikus arra emlékeztetett, hogy Romániának 650 kilométer hosszú közös határa van Ukrajnával. Az exelnök szerint a háború kitörése esetén haza kell hívni a most külföldön dolgozó román állampolgárokat, a tartalékosok mozgósítására van szükség.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.