Sem Ausztrália, sem Dél-Korea nem akar amerikai középes hatótávolságú rakétákat területén

Sem Ausztrália, sem Dél-Korea nem akar amerikai közepes hatótávolságú rakétákat a területén – derült ki ausztrál és dél-koreai kormányzati tisztségviselők hétfői nyilatkozataiból.

Forrás: MTI2019. 08. 05. 12:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mark Esper új amerikai védelmi miniszter a hét végi ausztráliai látogatásán azt mondta, az Egyesült Államok hónapokon belül szárazföldi indítású, közepes hatótávolságú rakétákat szeretne telepítene az ázsiai-csendes-óceáni térségbe.

Az előzményekhez tartozik, hogy az Egyesült Államok a múlt héten hivatalosan kilépett a szárazföldi telepítésű közepes és rövidebb hatótávolságú rakéták felszámolásáról 1987-ben megkötött orosz-amerikai szerződésből (INF). Washington a lépést többek között azzal indokolta, hogy szerinte Oroszország megsértette a szerződést. Washington nem rejtette véka alá, hogy gátat akar szabni Kína katonai terjeszkedésének a csendes-óceáni térségben, ezért az INF helyébe lépő új fegyverzetkorlátozási egyezményt Kínára is kiterjesztené. Peking ezt egyelőre elutasítja.

Linda Reynolds ausztrál védelmi miniszter hétfőn, amerikai hivatali partnerével folytatott megbeszélését követően kijelentette, hogy bár egyelőre nem ismertek a leendő amerikai rakétabázisok helyszínei, Ausztrália semmiképpen sem ad otthont ezeknek a fegyvereknek. Azt is mondta, hogy az amerikai védelmi miniszter nem is hozakodott elő ilyen kéréssel, és nem is várnak ilyen igényt az Egyesült Államoktól. Hangsúlyozta: egyenesen megkérdezte Espert, van- e ilyen amerikai igény, amire tárgyalópartnere nemmel válaszolt.

Szemlátomást hasonló álláspontot képvisel Szöul is az esetleges amerikai rakétatelepítési tervekről. Esper bejelentése után a szöuli sajtóban találgatások jelentek meg arról, hogy Dél-Korea lehet az amerikai rakéták telepítésének egyik helyszíne. A védelmi minisztérium szóvivője azonban hétfőn leszögezte, hogy a szöuli kormány nem folytatott semmilyen hivatalos tárgyalást az Egyesült Államokkal közepes hatótávolságú rakéták telepítéséről Dél-Koreában, a kérdést nem is vitatták meg belpolitikai szinten, és nem is tervezik ezt tenni. Azt is mondta, hogy ez még Mark Esper és Dzsong Kjong Du dél-koreai védelmi miniszter pénteki szöuli tárgyalásainak napirendjén sem szerepel.

Dél-Koreába két éve telepítették a THAAD amerikai rakétavédelmi rendszert, amely nagy magasságban, a repülési végfázisban képes megsemmisíteni rövid, közepes és nagy hatótávolság ballisztikus rakétákat. A rakétákat az ország déli részén, az ország fővárosától, Szöultól 300 kilométerre telepítették. A lépés Kína és Oroszország határozott tiltakozását váltotta ki. A rakétatelepítést Washingtonban és Szöulban azzal indokolták, hogy el akarják hárítani az észak-koreai rakéták jelentette veszélyt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.