Semmelweis Ignác szobrát koszorúzták meg magyar orvosprofesszorok Chicagóban

Semmelweis Ignác szobrát koszorúzta meg vasárnap a chicagói nemzetközi sebészeti múzeumban Merkely Béla kardiológus, a budapesti Semmelweis Egyetem rektora, sebészorvos és Sándor József, nemzetközi hírű budapesti sebészprofesszor.

Forrás: MTI2019. 07. 08. 8:12
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bensőséges ünnepséget a Nemzetközi Sebésztársaság – amelyet az 1930-as években egy magyar orvos hívott életre Genfben – Chicagóban lévő nemzetközi múzeumában tartották, tekintélyes amerikai professzorok és diplomaták jelenlétében. A múzeumban a Halhatatlanok Csarnokában áll Semmelweis Ignác szobra, az orvoslás történetének olyan 12 tekintélyes személyisége szobrainak társaságában, mint Hippokratész, Galenus, vagy Pasteur.

Az ünnepségen elmondott beszédében Merkely Béla kiemelte: „a világszerte az anyák megmentőjeként ismert Semmelweis neve és személyisége elválaszthatatlan Magyarországtól”. Emlékeztetett arra, hogy a róla elnevezett budapesti egyetem, amelyet éppen 250 évvel ezelőtt alapítottak és ahol maga Semmelweis is dolgozott, Magyarország és Közép-Európa orvosképzésének és kutatásainak egyik vezető intézménye. Egyben utalt arra is, hogy mennyire fontosnak tartja a minőségi magyar-amerikai tudományos kapcsolatokat és ezek további erősítését. Kiemelte a Harvard Egyetem orvosi karával és a bostoni egyetemmel meglévő kiváló kapcsolatokat.

„Szívet melengető volt az ünnepség, meglepően sok nem egészségügyi szakember is tiszteletét tette, és a nem szakmai közönség is érzékelhetően nagyon jól fogadta a rendezvényt” – mondta el az MTI-nek telefonon Merkely Béla professzor. Hangsúlyozta, hogy Semmelweis több mint 150 évvel ezelőtti megfigyelései és tanai „ma, a kórházakban jelenlévő baktériumfertőzések idején, változatlanul érvényesek és újraértelmezve ma is aktuálisak”.

Merkely Béla elmondta, hogy tavaly, Bécstől Tokióig, 21 Semmelweis-szobrot avattak külföldön.

A koszorúzás „ötletadója”, a több külföldi orvosi szervezet tagjaként is elismert Sándor József sebészprofesszor szintén telefonon az MTI-nek így fogalmazott: megható volt a történelemmel találkozni a nemzetközi sebésztudománynak szentelt Halhatatlanok Csarnokában. A professzor – mint elmondta – több mint ötven éve a Semmelweis Egyetem polgára: ott végzett, ott praktizált és oktatott. „Tanítottam Semmelweis életét és küzdelmét is” – fogalmazott.

Sándor professzor az MTI-nek kiemelte: a koszorúzás méltó lezárása a 2018-ban meghirdetett Semmelweis-emlékévnek, amelynek fővédnöke Áder János köztársasági elnök volt. „Erkölcsi kötelességünk volt, hogy elhelyezzük az emlékezés és a tisztelet virágait az 1954-ben, 150 különböző nemzetiségű orvostörténész és sebészprofesszor véleménye alapján felállított Semmelweis-szobornál” – hangsúlyozta Sándor József.

A Semmelweis Ignácot és egy kisdedet karjában tartó édesanyát ábrázoló szobornál Sándor József egyúttal köszönetet mondott a nemzetközi sebésztársaságnak azért, hogy 1956-ban segítették az emigrációra kényszerült magyar orvosokat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.