Söder: Ha most hibát követünk el, jön a harmadik hullám

Kimutatták a brit vírustörzset egy német idősotthon lakóinál, akik már megkapták mindkét oltásukat.

Forrás: Spiegel, Deutsche Welle2021. 02. 09. 11:12
null
Köln, 2021. február 8. A 105 éves Elisabeth Steubesand megkapja a koronavírus elleni védõoltást a kölni KölnMesse kiállítási központban kialakított oltóközpontban 2021. február 8-án. MTI/EPA/Sascha Steinbach Fotó: Sascha Steinbach
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Németország a járványkezelés mintapéldájának számított a pandémia első időszakában, mára azonban elveszítette ezt a szerepét.

Mivel a második hullám okozta fertőzöttségi arány még mindig magas, Angela Merkel német kancellár holnap találkozik a tartományi vezetőkkel, hogy a rendkívüli intézkedések meghosszabbításáról tárgyaljanak.

A német kormány december közepén rendelt el először országos zárlatot, a jelenleg hatályos jogszabály február 14-ig van érvényben.

Üres asztalok és székek a drezdai Münz utcában a koronavírus-járvány miatt elrendelt kijárási korlátozás idején, 2021. február 2-án
Fotó: MTI/AP/DPA/Sebastian Kahnert

Markus Söder bajor miniszterelnök szerint a kormánynak vigyáznia kell, nehogy túl korán oldja fel a korlátozásokat, és egy harmadik hullám kitörését kockáztassa.

– Képzeljük el, hogy mindent egy csapásra feloldunk, aztán két-három héten belül még rosszabb helyzetben találhatjuk magunkat, mint előtte

– nyilatkozott Söder, hozzátéve:

– Ha most hibát követünk el, egy harmadik hullámmal találjuk szemben magunkat.

Jens Spahn német egészségügyi miniszter Söder megállapításaira reflektálva elmondta, hogy a fertőzöttségi arány még mindig túl magas, a hétfői adatok alapján százezer emberből 76-nál jelenik meg a vírus. A miniszter azt is kijelentette, hogy az Európai Unió által jóváhagyott vakcinák mind hatékonynak bizonyulnak a koronavírus és annak eltérő változatai ellen.

Hogyan lehetséges akkor mégis az, hogy egy alsó-szászországi idősek otthonában felütötte a fejét a vírus brit mutációja, miután az ott élők már mind a két oltást megkapták?

A Belm városában található otthon lakóit január 25-én oltották be a Pfizer–BioNTech-vakcinával, majd miután február 2-án pozitív lett az egyik dolgozó gyorstesztje, a gondozottak tesztelésébe kezdtek, akik közül tizennégy embernél mutatták ki a fertőzést.

Tehát még korán sem tisztázott, hogy az oltóanyagok mennyire akadályozzák meg a vírus variánsainak terjedését.

Mivel az idősotthonban megfertőződött személyek mindegyike tünetmentesnek bizonyult, vagy csak enyhe tüneteket produkált, következtetni lehet rá, hogy az oltás megfelelően véd a betegség súlyos lefolyásától.

A Robert Koch közegészségügyi intézet (RKI) adatai szerint vasárnapig a német lakosság csaknem négy százaléka, 3 116 122 ember kapott védőoltást a koronavírus ellen, közülük 903 271 embernek az oltás mindkét adagját beadták. Hétfőtől a BioNTech–Pfizer- és a Moderna-vakcina mellett egy harmadik oltóanyagot, az Oxford–AstraZeneca vakcináját is használják az ország oltási kampányában. Az unióstól eltérő helyi rendelkezés szerint az Oxford–AstraZeneca-vakcinát csak 65 év alattiaknak szabad beadni – tudósítja az MTI.

Koronavírus elleni védőoltásra várakoznak idős emberek a kölni KölnMesse kiállítási központban kialakított oltóközpontban 2021. február 8-án
Fotó: MTI/EPA/Sascha Steinbach

A járvány kitörése óta eddig közel 2,3 millió embernél mutatták ki a betegséget, tegnap 4650 új esetet regisztráltak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.