Sok millió dolláros kártérítést kap a rendőri túlkapás áldozatának családja

Forrás: MTI2020. 09. 15. 21:50
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egyesült államokbeli Kentucky államban rendőri intézkedés közben meghalt 26 éves afroamerikai nő, Breanna Taylor családja 12 millió dollár kártérítést kap a várostól – jelentette be Greg Fischer, Louisville város polgármestere kedden.

A polgármester egyben ígéretet tett a rendőrség munkájának megreformálására.

Breonna Taylorra, aki ápolónő volt, a március 13-án éjjel a lakásán tartott, kábítószer-kereskedelemmel összefüggő házkutatás során nyolcszor lőttek rá a rendőrök. A helyi rendőrség munkatársai olyan házkutatási engedély birtokában hatoltak be a lakásba, amely lehetővé teszi a bejárati ajtó kopogtatás nélküli betörését. Kábítószert kerestek Taylor partnerénél, Kenneth Walkernél, s az intézkedés közben összesen 25 golyót lőttek ki. Az eset után a rendőrök úgy nyilatkoztak: a fegyvertartási engedéllyel rendelkező Walker rálőtt és megsebesítette egyik társukat, és a lövéseiket mintegy „válaszként” adták le.

A lakásban egyébként nem találtak kábítószert.

Taylor édesanyja, Tamika Palmer áprilisban pert indított a rendőrség ellen.

Breonna Taylor halála azonban csak a Minneapolisban rendőri intézkedés közben életét vesztett George Floyd ügye után kapott országos nyilvánosságot, s lett a rendőri erőszak és a faji megkülönböztetés egyik emblematikus példája.

Az intézkedő három rendőr egyikét júniusban elbocsátották, a másik kettőt pedig kényszerszabadságra küldték. Az ügyben jelenleg is folyik a vizsgálat. A helyi sajtó jelentései szerint vádesküdtszék dönt majd az esetleges vádemelésről. Fischer polgármester elbocsátotta a város rendőrfőnökét is, és helyette – Yvette Gentry személyében – afroamerikai nőt nevezett ki a rendőrség élére.

Louisville városi tanácsa egyhangú szavazással úgy döntött, hogy betiltja a kopogás nélküli házkutatás gyakorlatát. Hasonló értelmű törvénytervezetet terjesztettek elő a szövetségi képviselőházban is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.