Sokan meghaltak a kormányerők légicsapásaiban Szíriában

Legalább 16 civil és kilenc dzsihadista vesztette életét szerdán a szír kormányerők légicsapásaiban az ország északnyugati részén – közölte egy, a szíriai háború fejleményeit megfigyelő csoport.

Forrás: MTI2019. 06. 20. 6:36
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tizenegy civil lelte halálát az egyik falut ért légitámadásokban Dzsebel-ez-Zavíja régióban, az északnyugat-szíriai Idlíb tartomány déli részén – jelentette az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű szervezet. További négy civil a környező településeket sújtó légicsapásokban, míg egy ötödik civil az azonos nevű tartományi székhely közelében végrehajtott légitámadásokban vesztette életét – tette hozzá.

A szíriai polgárháború eseményeiről 2011 óta kiterjedt aktivistahálózata révén rendszeresen beszámoló OSDH szerint legalább kilenc dzsihadista lelte halálát a rezsim rakétatámadásaiban a szomszédos Hama tartomány északi részén.

A Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű Szíriai Arab Hadsereg (SAA) és a vele szövetséges orosz csapatok április végén offenzívát indítottak Hama és Idlíb tartományban. Az OSDH szerint legalább 400 civil vesztette életét azóta. Az utóbbi néhány hónapban 180 ezer embernek kellett az összecsapások és bombázások elől elmenekülnie Idlíb tartományban, ahol iskolákat, kórházakat és menekülttáborokat is célzott támadások érnek.

Idlíb tartomány nagy részét és a vele szomszédos Aleppó, Hama és Latakia tartomány egy részét a szíriai lázadók és a Haját Tahrír as-Sám (HTS) dzsihadista ernyőszervezet tartja uralma alatt. A HTS élén a Dzsabhat Fatah es-Sám dzsihadista csoport áll, amely korábban An-Nuszra Front néven az al-Kaida szíriai ága volt.

A 2011-es békés kormányellenes tüntetések leverése nyomán kirobbant szíriai háborúban eddig több mint 370 ezer ember vesztette életét.

António Guterres ENSZ-főtitkár kedden felszólította Oroszországot és Törökországot, hogy tegyenek meg mindent a szíriai Idlíb tartományban kialakult helyzet stabilizálásáért, mivel humanitárius katasztrófa fenyeget a térségben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.