Sokan meghaltak Idlíb tartományban a kormányerők és a dzsihadisták heves összecsapásaiban

Forrás: MTI2020. 01. 16. 17:08
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Harminckilenc ember meghalt az északnyugat-szíriai Idlíb tartományban csütörtökre virradóra a kormányerők és a dzsihadista fegyveresek összecsapásaiban – közölte egy emigráns szervezet.

A nagy-britanniai székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontjának (OSDH) tájékoztatása szerint a kormányerők megsértik a legnagyobb szövetségesük, Oroszország által a térségre vonatkozó, január 9-én meghirdetett, Törökország által is megerősített tűzszünetet, amely vasárnap lépett hatályba.

Az OSDH tájékoztatása szerint a 39 elesett fegyveresből 22 a dzsihadista szervezetek, valamint a Haját Tahrír as-Sám (HTS) szélsőséges iszlamista ernyőszervezet soraiban harcolt. Ez utóbbi csoport korábban an-Nuszra Front néven az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet szíriai ága volt.

A damaszkuszi rendszer hadserege és a vele szövetséges milíciák 17 katonát veszítettek.

A kormányerők és szövetségeseik a térség kulcsfontosságú városa, Maaret-an-Numan felé nyomulva elfoglaltak két újabb települést – számolt be az OSDH, amelynek széles körű információs hálózata van a közel-keleti országban.

Az emigráns szervezet jelentésében szólt arról is, hogy a szíriai légierő támadásában Idlíb városban szerdán meghalt 18 civil. A hasonló nevű tartomány az ellenállók utolsó bástyája, amelynek csupán egy részét tartják ellenőrzésük alatt.

Szíriában a sajtóban rendszeresen idézett adatok szerint a 2011-ben kirobbant háborús konfliktusban eddig több mint 380 ezer ember halt meg – közülük több mint 115 ezren civilek –, és milliók váltak hajléktalanná.

Az ENSZ Humanitárius Ügyeket Koordináló Hivatala (OCHA) szerint december 1-je óta mintegy 350 ezren kényszerültek elmenekülni az Idlíbben dúló harcok elől. A menekültek túlnyomó része nő és gyermek, akik a Törökországhoz közeli határtérségben kerestek menedéket maguknak. Az OCHA jelentésében kiemelte, hogy egyre rosszabbra fordul a humanitárius helyzet a harci cselekmények fokozódása miatt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.