Sokkolta a történelemtanár elleni merénylet Franciaországot

Sokkolta a francia közvéleményt a pénteki támadás.

Forrás: MTI2020. 10. 18. 15:10
MOHAMED prfta
Conflans-Sainte-Honorine, 2020. október 17. A Bois d'Aulne középiskolánál gyülekeznek az emberek 2020. október 17-én, miután az elõzõ nap egy 17 éves csecsen fiú késsel megölte, majd lefejezte az iskola történelemtanárát Párizs északnyugati elõvárosa, Conflans-Saint-Honorine egyik utcáján. A tettest a rendõrök agyonlõtték. Korábban a tanár az óráján megmutatta diákjainak a Mohamed prófétáról készült karikatúrákat, amikor a szólásszabadságról beszélt. MTI/AP/Michel Euler Fotó: Michel Euler
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Párizstól északnyugatra található Conflans-Sainte-Honorine külvárosban lefejeztek egy középiskolai történelemtanárt, aki a szólásszabadságról tartott óráján Mohamed-karikatúrákat mutatott a diákjainak – mondta Soós Eszter Petronella Franciaország-szakértő az M1 aktuális csatornán vasárnap.

A tanárok köztisztviselők, a francia köztársasági értékrend egyik legfontosabb képviselőinek tekintik őket, a szólásszabadságot pedig az egyik különösen fontos értéknek – mutatott rá.

A szakértő kifejtette, kiszivárgott hírek szerint az elhárítás korábban úgy ítélte meg, hogy kezelni tudják az iskolában kialakult feszültséget az intézményen belül, ami nem sikerült.

Fotó: MTI/AP/Michel Euler

A szülők és az őrizetbe vettek kapcsolatrendszerében vannak olyan radikálisok, akik már rajta voltak a terrorgyanús személyek listáin, ezért Soós Eszter Petronella arra számít, hogy a napokban több új információ is kiderül, és akkor lehet majd látni, hogy történt-e hatósági mulasztás.

Új fejleményként említette, hogy az elmúlt hetekben újonnan érkezett bevándorlók követtek el merényleteket, míg korábban a második-harmadik generációs, már Franciaországban született fiatalokhoz kötődtek az iszlamista hátterű támadások.

Lefejeztek egy történelemtanárt Párizs mellett

A La Figaro francia konzervatív portál azt írta, az iszlamista őrület éppen most lépett át a rémület új szakaszán, minden jel ugyanis arra utal, hogy az áldozat egy középiskolai történelemtanár volt, aki épp Mohamed-karikatúrákat mutatott be egy a figyelmet a véleménynyilvánítás szabadságának fontosságára felhívó tanfolyamon.

A hírt a hatóságok az Euronewsnak is megerősítették. A helyi médiajelentések szerint a férfinál kés is volt, az első sajtóhírek pedig még arról érkeztek, hogy feltehetően robbanómellény is van a gyanúsítotton. Utóbbit később nem erősítették meg.

A holland BNO News portál azt írta, az elkövető a Twitter-mikroblogon fényképet tett közzé az áldozat levágott fejéről.

A szemtanúk beszámolói szerint az elkövető azt kiáltotta: – Allah, akbar! Az eset a francia fővárostól északnyugatra található Conflans-Sainte-Honorine külvárosban péntek késő délután történt, az elkövetőt agyonlőtte a rendőrség, az ügyben a terrorellenes ügyészség indított vizsgálatot – közölték a francia hatóságok. A brit Daily Mail azt írja: az elkövető egy szülő volt.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.