Soros rengeteg pénzzel szállt be az elnökválasztási kampányba

Mélyen a zsebébe nyúl a milliárdos: dupla annyi pénzt fordít a Trump elleni kampányra, mint 2016-ban.

Magyar Nemzet
2020. 07. 07. 10:14
null
George Soros, Chairman of Soros Fund Management, listens during a seminar titled "Charting A New Growth Path for the Euro Zone" at the annual International Monetary Fund and World Bank meetings September 24, 2011 in Washington, DC. AFP PHOTO/Brendan SMIALOWSKI (Photo by BRENDAN SMIALOWSKI / AFP) Fotó: BRENDAN SMIALOWSKI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megkétszerezi Soros György a 2016-os elnökválasztási kampányra fordított kiadásait annak érdekében, hogy eltávolítsa Donald Trump amerikai elnököt a Fehér Házból – írta nyilvános nyilvántartásokra hivatkozva a Breitbart amerikai hírportál.

A Washington Free Bacon című portál először számolt be a magyar származású milliárdos 2020-as kiadásairól. Eszerint negyvenmillió dollárt kapott az a Demokrácia nevű, úgynevezett Politikai Akcióbizottság (PAC), amely a 2016-os elnökválasztás során még csupán húszmillió dollárból költekezhetett.

Soros György még tavaly nyáron hozott létre egy szervezetet az Egyesült Államokban a 2020-as demokrata választási kampány finanszírozására. Az amerikai választási törvények lehetővé teszik az úgynevezett PAC-ok létrehozását; ezek a szervezetek a kampányra felajánlott adományok összegyűjtését koordinálják.

Míg a szövetségi választási kampányról szóló törvény maximalizálta az egyének részéről a jelölteknek vagy a pártoknak juttatható anyagi támogatást, a választási akcióbizottságoknak bármennyi pénzt el lehet juttatni, hogy ezek továbbítsák az összegeket jelöltek vagy pártok számára. Soros ráadásul egy super PAC-ot indított – ezek költései nincsenek a jelöltek és kampányaik direkt finanszírozására korlátozva, hanem szabadon adományozhatnak korlátlan összegeket és támogathatnak általuk választott szervezeteket vagy ügyeket is.

A lap megjegyzi: számos demokrata politikus részesül a milliárdos támogatásából, ami egyúttal arra is rávilágít, hogy mennyire függenek a demokraták a milliárdosok hozzájárulásaitól – még ha a képmutató retorikájukkal a függetlenségüket hangsúlyozzák is.

A Sorostól származó pénz nagy része mindenesetre a lap szerint Trump-ellenes kampányokba folyik: a Priorities USA nevű szervezet már több mint 28 millió dollárt költött a jelenlegi amerikai elnök hatalmának megrengetésére.

Jobboldali szövetség

Orbán Viktor miniszterelnök levélben köszöntötte Donald Trump amerikai elnököt az Egyesült Államok szövetségi ünnepe, a függetlenség napja alkalmából – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke július 4-én. – A világméretű járvány kihívásokkal teli időszakában rendkívül fontos, hogy megemlékezzünk történelmünk kiemelkedő eseményeiről, amelyek megerősítik nemzeti egységünket – írta Orbán Viktor, hozzátéve: az amerikaiak és a magyarok egyaránt különös ragaszkodást és odaadást mutatnak a közös értékek, így a szabadság, a szuverenitás és a függetlenség iránt. A magyar miniszterelnök múlt pénteken Varsóban a visegrádi országok kormányfőinek csúcstalálkozóján arról beszélt: az amerikai elnökválasztáson azért szurkol Donald Trumpnak, mert meglátása szerint csak ő képes rendbe hozni a gazdaságot a koronavírus-járvány okozta válság után.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.