Súlyos diszkrimináció áldozata lett a keresztény svéd fiú

Más valláshoz tartozó diákokat nem kényszerítettek arra, hogy levegyék a hitükre utaló ruhadarabot

Forrás: v4na hírügynökség2020. 10. 13. 9:29
null
Vajon kiket és miért sértenek a kereszténység jelképei? Fotó: Háled el-Fiki Forrás: MTI/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy iskolai fotózás keretében diszkrimináció ért egy fiút keresztény vallása miatt. A diáknak le kellett vennie a keresztet ábrázoló nyakláncát, mert azt a fotós sértőnek tartotta ahhoz, hogy a képen szerepeljen, a muszlim lányoknak azonban nem kellett levenniük a fejkendőt.

Az eset egy svédországi iskolai fotózáson történt augusztusban, amikor egy 15 éves fiú nyakából levetették a keresztet ábrázoló nyakláncát. Az indíttatás a fotóstól jött, aki többek szerint is önkényes és egyben kényelmetlen módon állította be a diákokat a képekre, számol be az esetről a Samhällsnytt a Dagen nyomán.

A diákot különösen rosszul érintette a nyaklánc levétele, egyrészt mert az a keresztény vallását jelképezi, másrészt pedig mert a tulajdona megsértésének is érezte azt. A fényképész azonban azt mondta neki, hogy nem lehet rajta a keresztes nyaklánc a képeken, mert az egyesek számára sértő lehet.

A 15 éves fiú engedelmeskedett a parancsnak, mert nem akart konfliktust, később azonban mégis jelentette az esetet a diszkriminációval és a gyerekekkel, diákokkal foglalkozó ombudsmannak, mert úgy érezte, nem volt helyes, ami vele történt, mesélte el egy interjú során a Dagen lapnak.

Más valláshoz tartozó diákokat ráadásul nem kényszerítettek arra, hogy levegyék a hitükre utaló ruhadarabot – így például muszlim lányokon maradhatott a fejkendő. A fiú szerint ez diszkriminációnak számít, és ha neki le kellett vennie a keresztet a nyakából, akkor hasonlóan kellett volna eljárni a többi vallási szimbólummal is.

A diák elmondása szerint ez nagyon kellemetlen élmény volt, korábban soha nem tapasztalt még hasonló hozzáállást az iskolai fotózásokon. Édesapja pedig arról számolt be, hogy bár elsőre apró dolognak tűnhet az incidens, a nagy képet elnézve arról van szó, hogy az ember milyen társadalomban akar élni, és mennyit ér a vallásszabadság.

Vajon kiket és miért sértenek a keresztény jelképek?
Fotó: MTI/EPA

Az apuka szerint kettős mérce van Svédországban, a keresztény vallást ugyanis egyre negatívabb módon kezelik, miközben más vallásokat előnyben részesítenek. Arra is rámutatott, hogy sokkal nagyobb visszhangot kapott volna az eset, ha az egy muszlim diákkal történt volna meg.

Arról még nincs hír, hogy az ombudsmani hivatal miként reagált a panaszra, az iskolában azonban az igazgató a diák oldalára állt. Szerinte a fényképész helytelen módon viselkedett, a diákok körében pedig beszélgetést kezdeményeztek a különböző vallásokról és azok jellegzetességeiről.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.