Szabályoznák a fiatalok digitális eszközhasználatát Olaszországban

Egyre súlyosabb probléma a kábítószer-függőség Olaszországban; Svédország másodszorra halasztja az oltások határidejét. A belga rendőrség letiltatta a Facebookon szervezett óriásbulit; az olasz gyerekek kizárólag szülői felügylet mellett használhatnák az internetet.

Forrás: Magyar Nemzet2021. 04. 30. 14:49
null
Forrás: Pixabay
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre súlyosabb probléma a kábítószer-függőség Olaszországban

A kábítószer-függőség aggasztó problémájára hívta fel a figyelmet az ellenzéki Olasz Testvérek párt. Az elmúlt öt évben 36 százalékkal ugrott meg a kábítószer-fogyasztás Olaszországban. Az európai országok között az olasz fiatalok körében a legelterjedtebb a cannabis használata, a heroinfüggőségben szenvedők száma is itt a legmagasabb. Giorgia Meloni, az Olasz Testvérek párt vezetője nehezményezi, hogy Mario Draghi kormányfő a drogfogyasztás visszaszorításának kérdését az ifjúságért felelős miniszter Fabiana Dadone olasz politikus kompetenciájára bízta, aki jól ismert a könnyűdrogok legalizálásáért folytatott kampányáról.

Forrás: repubblica.it, ansa.it, ilgiornale.it, Jánosi Dalma

Svédország másodszorra halasztja el az oltások határidejét

A skandináv országban eddig a felnőtt lakosság mindössze 30 százaléka kapta meg legalább egyszer a koronavírus elleni vakcinát, valamint nem tartották be korábbi céljukat sem, miszerint április végére a hetven évnél idősebbek 80 százaléka megkapja az oltást. Eddig nagyjából 2,3 millió embert oltottak be a tízmilliós országban.

Tavasz elején még arról beszélt az oltáskoordinácóért felelős vezető, hogy tartható a cél, miszerint június 26-ra minden oltást kérő felnőtt legalább egyszer megkapja a vakcinát. Ezt a dátumot április elején augusztus közepére módosította a kormány, pénteken pedig azt jelentette be a szociális miniszter, hogy ez már csak szeptember ötödikére garantálható.

Forrás: Dagens Nyheter, Dagens Industri, Bugnyár Zoltán

A belga rendőrség letiltatta a Facebookon szervezett óriásbulit

A belga rendőrség és a főügyész kérésére a Facebook letiltotta azt az eseményoldalt, amelyen az oldal létrehozói a brüsszeli közparkba, a Bois de la Cambre-ba szervezetek ismét nagyszabású bulit május elsejére.

A szombati rendezvényre 8100 ember jelezte biztos részvételét és 17 500-en pedig érdeklődésüket. A nagy részvételi arány valószínűsíthető lenne, ugyanis egy korábbi, hasonló jellegű eseménynél tízezrek buliztak a közparkban. A rendőrség vízágyúkkal és a lovasrendőrség bevetésével oszlatta fel a szórakozókat, és végül húsz embert letartóztatott a gyülekezési tilalom megszegése miatt.

A belga rendőrség szombaton megerősített jelenléttel várja a bulizókat a brüsszeli parkban.

Forrás: lesoir.be

Az olasz parlament szabályozná a fiatalok digitális eszközhasználatát

A törvénytervezet értelmében a tizenkét év alatti korosztály kizárólag szülői felügyelet mellett használhatná az okostelefonon, táblagépen és komputeren keresztül elérhető internetes tartalmakat.

Az Öt Csillag Mozgalom által felterjesztetett szabályozásra azért lenne szükség, mert a fiatalok egészséges fejlődését veszélyezteti a mértéktelen, és a tartalmak megszűrése nélküli felhasználás. A szakértők figyelemzavar, szókincshiány, hirtelen hangulatváltozás, alvási zavarok, ok nélküli agresszió kialakulását fedezték fel a magányosan hagyott fiatal felhasználóknál. A törvény 300–1500 eurós bírsággal büntetné azokat a szülőket, akik felügyelet és nevelés nélkül hagynák szabadon kalandozni gyermekeiket a világhálón.

Forrás: iltempo.it, Jánosi Dalma

(A borítókép illusztráció. Fotó: Pixabay)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.