Szigorúbban ellenőrzi az információáramlást a hszincsiangi vezetés

A Hszincsiang-Ujgur kínai autonóm terület adminisztratív vezetése szigorúbban ellenőrzi az információáramlást, nagy mennyiségben adatokat töröl, dokumentumokat semmisít meg azóta, hogy a The New York Times című amerikai lapban novemberben megjelent egy több mint 400 oldalas kiszivárogtatott dokumentum az ujgur és más muszlim kisebbségek számára fenntartott internálótáborokról és a lakosok ellen használt megfigyelő technikákról – közölte az AP hírügynökséggel szombaton hszincsiangi kormányzati alkalmazottakkal kapcsolatban álló több ember.

Forrás: MTI2019. 12. 14. 20:16
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A dokumentumot az Oknyomozó Újságírók Nemzetközi Szövetsége (ICIJ) számos médiummal – köztük az AP-vel együttműködve – hozta nyilvánosságra. Megjelenése után a Kínai Kommunista Párt hszincsiangi vezetése többször tanácskozást tartott arról, hogy milyen óvintézkedéseket hozzanak a hasonló esetek elkerülésére – tették hozzá a meg nem nevezett illetők.

A hszincsiangi kormányzati vezetők és a kínai külügyminisztérium közvetlenül soha nem tagadta a dokumentum hitelességét, bár a kommunista párt hszincsiangi főtitkára, Hszu Haj-rong rágalmazónak és torzítónak nevezte azt.

A hszincsiangi adminisztratív vezetés már októberben – a kiszivárogtatás előtt – megszigorította az információkezelést a hivatalokban – állította a négy nyilatkozó közül három, mind ujgurok, akik nem Hszincsiangban élnek.

Ezen egyebek között azt kell érteni, hogy a településvezetőknek el kellett égetniük az olyan papírokat, amelyek internált lakosokra vonatkoztak, és az állami hivataloknak ki kellett selejtezniük számítógépeket, meg kellett szigorítaniuk a titkos ügykezelést. Az internálótáborokra vonatkozó adatokat csak olyan számítógépen volt szabad tárolniuk, amelyek nem kapcsolódnak az internethez, és amelyeket szigorúan őrzött helyiségekben helyeznek el – közölték a nyilatkozók.

A The New York Times-ban nyilvánosságra hozott dokumentum megjelenése után a szigorítás folytatódott, illetve Peking maga kobzott el adatokat a tárolóeszközökről. Közben a hatóságok próbálják kinyomozni, hogy ki szivárogtatta ki a kényes dokumentumokat, és ennek keretében számos helyi kormánytisztviselőt őrizetbe vettek és kihallgattak.

A nyilatkozók nem tudták megmondani, hogy hány tisztségviselőt vehettek őrizetbe. Az AP szerint ezen a héten egy Hollandiában élő ujgur nő azt állította a Volkskrant című holland napilapnak, hogy ő a forrása annak a több mint 400 oldalas dokumentumnak, amelyet az ICIJ nyilvánosságra hozott.

Asiye Abdulaheb elmondta, hogy a dokumentumköteg egy oldalát júniusban feltette a közösségi médiára, és ezután halálos fenyegetéseket kapott kínai állami tisztségviselőktől, valamint volt férjét megpróbálták rávenni arra, hogy kémkedjen ellene.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.