Szkopje uniós elkötelezettségéről biztosította Várhelyi Olivért az észak-macedón elnök

Az észak-macedón belpolitikai helyzetről, valamint Szkopje uniós elkötelezettségéről tárgyalt szerdán Várhelyi Olivér uniós bővítési biztos és Sztevo Pendarovszki, Észak-Macedónia államfője.

Forrás: MTI2020. 01. 15. 16:30
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A köztársasági elnöki hivatal tájékoztatása szerint Sztevo Pendarovszki megerősítette, országa továbbra is elkötelezett az euroatlanti integráció mellett. Reményének adott hangot, hogy Észak-Macedónia nagyon rövid időn belül a NATO teljes jogú tagjává válhat, és a többszöri halasztás után végre megkezdődhetnek az uniós csatlakozási tárgyalások Brüsszel és Szkopje között.

Az államfő rámutatott, hogy a nyugat-balkáni ország legfontosabb stratégiai célja az európai uniós tagság, és ebben a legtöbb politikai szereplő egyetért, és az állampolgárok jelentős többsége is támogatja az EU-csatlakozást. Reményének adott hangot, hogy az Európai Unió márciusig véglegesíti a csatlakozási folyamat új módozatát, és megkezdődhetnek a tárgyalások országa és Brüsszel között.

Várhelyi Olivérnek szomszédság- és bővítéspolitikáért felelős uniós biztosként ez volt az első hivatalos útja, az Európai Bizottság új testülete hétfőn tette le esküjét. A bővítési biztos szerdán Oliver Szpaszovszki megbízott kormányfővel, Talat Xhaferi házelnökkel, illetve a két legnagyobb párt, a kormányzó Macedóniai Szociáldemokrata Szövetség, valamint az ellenzéki Belső Macedón Forradalmi Szervezet – Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártja (VMRO-DPMNE) elnökével is találkozik, hogy az ország európai jövőjéről tárgyaljon.

A bővítési biztos Szkopjéból Tiranába utazik, Észak-Macedónia mellett ugyanis Albániával is hamarosan megkezdődhetnek az uniós csatlakozási tárgyalások.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.