Szoros eredmény várható a bukaresti főpolgármester-választáson

Szoros eredmény várható a bukaresti főpolgármesteri tisztségért folytatott küzdelemben a szeptember 27-i önkormányzati választásokon, amelyek kimenetelét a jelenleg még ingadozó választók dönthetik el – derült ki egy friss felmérésből, amelyet csütörtöki számában ismertetett az Adevarul című újság.

Forrás: MTI2020. 09. 10. 12:33
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A liberális lap úgy tudja, hogy a kormányon lévő jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) által megrendelt közvélemény-kutatás szerint a PNL és a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) által támogatott Nicusor Dan független jelöltnek alig kétszázalékos előnye van a tisztséget négy éve betöltő Gabriela Firea szociáldemokrata (PSD) főpolgármesterrel szemben: előbbire a választáson részt venni szándékozó megkérdezettek 31, utóbbira 29 százalékuk adná voksát.

Hasonló nagyságrendű – 22 százalék – a bizonytalanok aránya, akik azt mondták, elmennek szavazni, de még nem döntötték el, kire adják voksukat.

A harmadik helyen áll a főpolgármesteri tisztséget korábban (2000–2004) betöltő Traian Basescu európai parlamenti képviselő, volt államfő, akire a megkérdezettek tíz százaléka adná voksát, vagyis több mint kétszer annyian szavaznának rá, mint az általa alapított Népi Mozgalom Pártra (PMP), amelyet az utóbbi időben az ötszázalékos bejutási küszöb alatt mér minden közvélemény-kutatás.

Nicusor Dan egyelőre hiába próbálta közvetlen választási vitára kihívni a PSD legnépszerűbb politikusának számító Fireát, a tisztségben lévő főpolgármester nem hajlandó olyan vitára, amelyből kizárnák a többi jelöltet.

A PNL azért kényszerült összefogni Bukarestben az USR-rel, mert a parlament baloldali többsége megakadályozta a visszatérést a kétfordulós polgármester-választáshoz. Az egyfordulós rendszer a tisztségben lévő polgármesterek újraválasztásának kedvez, főleg akkor, ha az ellenszavazatok megoszlanak több kihívó között. Basescu egyébként nem is titkolja, hogy indulásával az USR-t akarja „megleckéztetni”, amiért megakadályozta, hogy Bukarestben a PMP-t is bevegyék a jobboldali (PNL–USR) választási összefogásba.

Bukarest főpolgármesteri tisztsége a második legnagyobb választói támogatást feltételező tisztség Romániában az államfő után: Fireát 2016-ban csaknem negyedmillió polgár választotta meg Bukarest – első szociáldemokrata és első női – főpolgármesterévé.

A bukaresti főpolgármesteri tisztségre tizennyolc jelölt pályázik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.