„Társadalmi és gazdasági kizsákmányolás zajlik Franciaországban”

Bár nem tűnik biztatónak a sárgamellényes mozgalom jövője Franciaországban, a járványhelyzetben tartott első párizsi demonstrációjukon a felvonulók továbbra is kifogásolták Emmanuel Macron elnök szerintük elitista politikáját. A szombati megmozdulás ezúttal csak kis mértékben eredményezett erőszakot, de a rendőrök így is több száz embert dugtak rács mögé.

Magyar Nemzet
2020. 09. 13. 10:37
null
A yellow vest protester holds a French flag as he faces French riot police during a march in Paris, Saturday, Sept. 12, 2020. Activists relaunched France's yellow vest movement Saturday after the disruptive demonstrations against Emmanuel Macron's presidency and perceived elitism tapered off during the coronavirus pandemic.(AP Photo/Michel Euler) Fotó: Michel Euler Forrás: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miközben Franciaországban is napi rekordot döntött a koronavírusos megbetegedések száma, a sárgamellényes mozgalom hosszú szünet után visszatért Párizs utcáira. Szombatra eredetileg két megmozdulást engedélyezett a párizsi rendőrség, ám az egyiket röviddel a megkezdése után félbe kellett szakítani, mert a tüntetők felgyújtották az útjukba akadó kukákat és egy, a környéken parkoló autót is. Az esetről több videó is kering az interneten. A hatóságok eleinte pár tucat őrizetbe vettről tájékoztattak,

vasárnap délelőtt pedig már több mint 250 letartóztatásról szóltak a hírek.

 

A megmozdulások szervezőit a hatóságok a vírushelyzet miatt kifejezetten kérték arra, hogy a résztvevőket figyelmeztessék a kötelező maszkviselésre – Párizs és agglomerációja a francia besorolás alapján a legszigorúbb, vörös kategóriába esik, tehát a régióban fokozott a fertőzésveszély. Franciaországban ez idáig több mint harmincezren vesztették életüket a megbetegedés következtében. A híradások szerint a demonstrálók zöme valóban tiszteletben tartotta az arceltakarás követelményét. A tudósítók megjegyzik azt is: a menetek el sem jutottak a mozgalom egykori jelképes helyszínének számító Champs-Élysées sugárútra, ahol egyébként is rengeteg rendőr várta őket.

Egy tüntető a francia trikolórt tartja a rohamrendőrök előtt a párizsi tüntetésen
Fotó: AFP/Michel Euler

Valóban kifulladtak a sárga mellényesek?

A sárgamellényes mozgalom 2018 őszén, blokádokkal kezdődött, ám hamarosan a franciaországi nagyvárosokban zajló erőszakos tüntetéshullámmá nőtte ki magát. A tömeg eredetileg az üzemanyagárak növekedése miatt vonult hétről hétre utcára, de Emmanuel Macron elnök korábbi intézkedései, az évek óta tartó áremelkedés és Párizs állítólagosan az elitnek kedvező politikája is kritikát váltott ki a tüntetőkből. A koronavírus európai berobbanását megelőzően tavaly ősszel volt az utolsó, országos méretű sárgamellényes demonstráció, a hét végén utcára vonulók pedig kételkednek benne, hogy lenne még lendület a csoportosulásban.

„Nincs veszítenivalónk. Noha a mozgalom nyilvánvalóan halott, mi egyfajta utolsó bástyaként még itt vagyunk”

– szólaltatta meg az AFP az egyik párizsi tüntetőt, egy másik pedig arról beszélt a hírügynökségnek: a járvány közepette még inkább zajlik a társadalmi és gazdasági kizsákmányolás Franciaországban.

Újraéledt a fertőzés. Egy nap alatt 10 561 igazolt koronavírus-fertőzöttet regisztráltak Franciaországban; ez volt az első alkalom, hogy az esetek száma meghaladta a tízezret – derült ki az egészségügyi tárca szombati beszámolójából. A korábbi legmagasabb napi esetszámot csütörtökön mérték, akkor 9843 megbetegedést jegyeztek fel. Ez azt mutatja, hogy a fertőzés újraéledt Franciaországban. Jean Castex kormányfő a héten ígéretet tett arra, hogy felgyorsítják a vírustesztek elvégzését, továbbá szigorítják a helyi korlátozó rendelkezéseket a magas fertőzöttségű övezetekben.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.