Terroristákat lát Hongkongban Peking

Elítélte tegnap Peking a hongkongi nemzetközi repülőtéren rohamrendőrökkel összecsapó kormányellenes tüntetőket, akiknek a ténykedését a kormányzati kommunikáció terrorcselekményekhez hasonlította.

2019. 08. 15. 9:45
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elítélte tegnap Peking a hongkongi nemzetközi repülőtéren rohamrendőrökkel összecsapó kormányellenes tüntetőket, akiknek a ténykedését a kormányzati kommunikáció terrorcselekményekhez hasonlította – írta tegnap a hongkongi South China Morning Post.

A lap szerint Hszü Lu-jing (Xu Luying), a kormány hongkongi és makaói ügyekért felelős irodájának szóvivője úgy fogalmazott: a repülőtéren kedden „lázadók” zaklattak és bántalmaztak egy utast és egy újságírót, akik mindketten Kína szárazföldi részéről érkeztek. Hozzátette: „Elítéljük az ehhez hasonló, a terrorizmushoz közelítő cselekményeket, és támogatjuk a hongkongi rendőrséget a tettesek mielőbbi felelősségre vonásában.”

Sebesült anyaországi újságíró a repülőtéren
Fotó: Reuters

Hszü nyilatkozatában arra utalt, hogy a hongkongi repülőtéren ötödik napja zajló tüntetésen a minap tiltakozók egy csoportja elfogott és bántalmazott egy általuk kínai ügynöknek vélt férfit, valamint a Kínai Kommunista Párt külföldre irányított szócsövének tartott Global Times című lap egyik újságíróját. A jövőbeli megmozdulásokat megakadályozandó, Peking egy ideiglenes bírósági határozattal próbálja korlátozni a tüntetéseket, a demonstrálóknak így mostantól tilos megzavarniuk vagy akadályozniuk a repülőtér működését, és csupán az arra kijelölt helyen tartózkodhatnak.

A Global Times a minap A színes forradalom célja, hogy tönkretegye Hongkong jövőjét címmel jelentetett meg vezércikket. Az írás szerint noha a tüntetéseket a kiadatási törvény módosítását célzó tervezet váltotta ki, mára a város jogállamiságának könyörtelen lerombolásáról szólnak. Érvelése szerint a Hongkongban zajló megmozdulások a színes forradalom jegyeit hordozzák, hiszen a szélsőséges tüntetők a város megbénítására, valamint a kormányzat és a rendőrség tekintélyének aláásására törekszenek, miközben követeléseiket már nem a jogrendszer által biztosított keretek között juttatják kifejezésre. Az MTI által is idézett cikk szerint míg a színes forradalmak célja világszerte a rendszerváltás volt, Hongkongban a kormányzat megdöntése értelmetlen, mivel Hongkong nem egy ország, mindenkori kormányzatának a kínai központi kormányzat felhatalmazására van szüksége.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.