Terrortámadásra gyanakszanak

Hétfő kora este egy kereszteződésben egy teherautó nekirohant az ott álló autóknak. Az incidensben a sofőrrel együtt kilencen sérültek meg könnyebben.

2019. 10. 09. 9:47
German police investigate truck crash with several injured
Lopott teherautóval hajtott a kereszteződésbe a gyanúsított Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem kizárt, hogy terrorcselekmény történt hétfő este a nyugat-németországi, Hessen tartománybeli Limburg városában, ahol egy teherautó nyolc autónak hajtott neki. Bár az ügyben vizsgálódó rendőrség és más hivatalos szervek egyelőre nem kívántak találgatásokba bocsátkozni, a ZDF televízió biztonsági forrásokból származó értesülései, illetve a német sajtóban megjelent információk terrormerényletre utalnak. Hétfő kora este egy kereszteződésben egy teherautó nekirohant az ott álló autóknak. Az incidensben a sofőrrel együtt kilencen sérültek meg könnyebben.

Beszámolók szerint a tettes előzőleg ellopta a támadáshoz használt járművet, miután kirángatta a vezetőfülkéből a sofőrt. Szemtanúk szerint az elkövető az ütközés előtt felgyorsította a járművet. Az ütközés után vérző sebekkel szállt ki a vezetőfülkéből, és zavartnak tűnt, mintha kábítószer hatása alatt állna. Az őt elsősegélyben részesítő járókelők beszámolói szerint többször emlegette Allahot. A helyszínre kiérkező rendőrök őrizetbe vették, emellett kommandósok házkutatást tartottak a lakásán. A férfit emberölési kísérlettel gyanúsítják.

Sajtóértesülések szerint az elkövető egy 32 éves szír férfi, aki négy évvel ezelőtt, az európai migrációs hullám kezdetén érkezett Németországba. Egy évvel később korlátozott menedékjogi státust kapott, ami nem jelent menekültstátust, de nem is toloncolható ki, mert Szíriába hazatérve veszélyben forogna az élete. Az eddigi vizsgálatok szerint a tettesnek nincsenek kapcsolatai radikális iszlamista csoportokkal, de kábítószerügyek és súlyos testi sértés elkövetése miatt korábban már volt dolga a rendőrséggel.

Lopott teherautóval hajtott a kereszteződésbe a gyanúsított
Fotó: Reuters

Thomas Haldenwang, a német szövetségi alkotmányvédelmi hivatal vezetője még áprilisban figyelmeztetett arra, hogy az Iszlám Állam a Közel-Keleten elszenvedett veszteségei ellenére továbbra is veszélyes, és azzal kell számolni, hogy tagjai bármikor elkövethetnek merényletet Németországban. Elmondta, hogy tavaly több mint 300 fővel nőtt, így 2240 körülire emelkedett Németországban a nyilvántartott potenciális iszlamista terroristák száma. Folyamatos ellenőrzésük nem lehetséges, mert egy-egy ilyen ember állandó megfigyeléséhez akár negyven főre is szükség lehet, ezért a különösen veszélyesként számon tartott személyekre összpontosítanak.

Korábbi merényletek

Németországban 2010 óta hét iszlamista terrortámadásban összesen tizenöten vesztették életüket. A legsúlyosabb merényletet 2016 decemberében követték el, amikor egy tunéziai férfi a berlini karácsonyi vásárba hajtott teherautóval. A támadásban tizenkét ember vesztette életét, több mint hetvenen megsebesültek. A német szövetségi bűnügyi hivatal idei áprilisi jelentése szerint az elmúlt kilenc évben összesen tizenhárom terrortámadást hiúsítottak meg.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.