Thunberg levédeti saját nevét

Greta Thunberget jelölték a Nobel-békedíjra idén is, alig egy hónappal azután, hogy beköszöntött 2020. A svéd aktivista köré szerveződő jelenség idén már professzio­nálissá válik, hiszen Thunberg levédeti saját nevét és az általa létrehozott mozgalom nevét is. A szigorúan csak figyelemfelkeltéssel foglalkozó, de rendkívül nagy hatású mozgalom ügyében előkerült végül a nagy mumus is: a pénz.

2020. 02. 04. 8:48
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hivatalos papírok aláírását ­követően Greta Thunberg (képünkön) több lesz egy svéd diáklány nevénél, ugyanis védjeggyé válik, amelyet nem írhat le mindenki azért, hogy az ismertséget kihasználva eladja a termékeit. Legalábbis ezt az indoklást fogalmazta meg az Insta­gramon közzétett üzenetében a környezetvédelmi aktivista, amikor közölte a nagy hírt a profivá válásáról. Nemcsak a nevét helyezi oltalom alá, de a Fridays for future (Péntekek a jövőért) szókapcsolatot is, amely az általa létrehozott mozgalom megnevezése. Ennek keretében ült ki péntekenként a stockholmi parlament elé a Skolstrejk för klimatet (Iskolai sztrájk a klímáért) feliratú táblájával. Ez utóbbi svéd mondat is bekerül az oltalmazott szlogenek csoportjába. Magyarázata szerint számos ember ki akarja használni a mozgalom ismertségét, és úgy tesz, mintha a svéd aktivista nevében járna el, így ennek akar véget vetni. Emellett azt is megjegyzi, családjával együtt létrehozott egy alapítványt, amelynek segítségével jobban tudja kezelni az üggyel összefüggő anyagi kötelezettségeket, mint a könyveladásból származó bevételeket, különböző honoráriumokat, pénzdíjakat, valamint az adófizetést.

A lépést a spanyolországi Alicantéban működő uniós ügynökségnél bonyolítják le, amely vállalja, hogy az egész EU-n belül védettséget szerez a kérvényezőknek. A védjegyek kizárólagos használatát kérik reklámcélú felhasználásra, biztosítási, pénzügyi és ingatlanügyi területen. Ezzel összekapcsolódóan az alapítvány kezelheti a neveket és Greta Thunberg alakjának megjelenítését oktatási és képzési, szórakoztatási, sport- és kulturális célokból, valamint tudományos, technológiai és ipari célból létrehozott termékeken.

A mozgalom marketinggépezete pedig igen jelentős. Egy filmstáb a lányt azóta folyamatosan követi, hogy első alkalommal leült a parlament elé, és a közeljövőben meg is jelenteti a jelenleg Greta munkacímet viselő dokumentumfilmet a mozgalmáról. Ennek pénzügyi hátteréhez pedig feltétlenül szükség lesz a rendezett viszonyokra, főleg akkor, ha mindez Nobel-békedíjban csúcsosodik ki.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.