Thunberg vészjósló szavai Davosban

A klímaváltozásról szóló nemzetközi viták széles spektrumán Donald Trump és Greta Thunberg jelképezi manapság a két végletet – az amerikai elnök és a tizenhét éves svéd klímaaktivista is felszólalt tegnap a svájci Davosban megkezdődött 50. Világgazdasági Fórumon.

2020. 01. 22. 11:15
2020 World Economic Forum in Davos
A svájci üdülőparadicsomban két világnézet képviselője csapott össze Fotó: Jonathan Ernst Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tanácskozás előtt közzétett, a fórum szervezői által összeállított jelentés szerint az öt legfontosabb kockázat mindegyike összefügg a környezettel. Erre a veszélyre igyekezett felhívni a figyelmet a fórum egyik beszélgetése, amely a Klímaapokalipszis megakadályozása címet kapta, s amelyen Greta Thunberg a világ vezetőit korholva kijelentette: a globális felmelegedés elleni küzdelem terén a tettek helyett csupán üres ígéreteket tesznek. – Az önök tétlensége olaj a tűzre – mondta.

Egészen más hangot ütött meg a fórumon elhangzott beszédében Donald Trump. Az amerikai elnök elítélte a közelgő apokalipszisről szóló jóslatokat, mondván: ez az optimizmus, nem a pesszimizmus ideje. – Ők a múlt őrült jövendőmondóinak örökösei. Az 1960-as években túlnépesedési válságot jósoltak, az 1970-es években tömeges éhezést, az 1990-es években az olajtermelés végét. Ezek a vészmadarak mindig ugyanazt követelik: teljes hatalmat, hogy úrrá legyenek, átalakíthassák és irányíthassák életünk minden aspektusát. Sosem hagyhatjuk, hogy a radikális szocialisták tönkretegyék a gazdaságunkat és elpusztítsák a szabadságunkat – hangoztatta Trump. Hozzátette ugyanakkor: elkötelezettek vagyunk Isten teremtményeinek, világunk természeti szépségének megőrzése iránt, ezért az Egyesült Államok csatlakozni fog az ezermilliárd fa elültetését célzó globális kezdeményezéshez, amelyet most hirdetnek meg Davosban.

A svájci üdülőparadicsomban két világnézet képviselője csapott össze
Fotó: Reuters

Az elnök szerint optimizmusra ad okot az amerikai gazdaság helyzete, amely szerinte három éve tartó elnöksége óta fordult pozitív irányba. Érdemei közé sorolta a 3,5 százalék alá csökkent munkanélküliségi arányt, hétmillió új munkahely megteremtését, 12 ezer új gyár megnyitását, az adócsökkentéseket, a középosztály megerősítését, valamint azt is, hogy az amerikai gazdaság nem szorul energiaimportra. Dicsérte a Kínával megkötött egyezményt is, amely a kereskedelmi korlátok lebontására és pénzügyi szektorának megnyitására kényszeríti Pekinget.

Atomenergiával a klímáért

– Nukleáris energia nélkül Európa nem tudja megvalósítani a klímasem­legességet 2050-re, ezért az Európai Unió­nak be kell fejeznie az atomenergia diszkriminációját – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tegnap Prágában, a 6. közép-európai atomipari konferencián. – Az EU-nak egyenlő feltételeket kell biztosítania, sőt támogatnia is kell a nukleáris energia előállításának terjesztését, hiszen az atomerőművekben biztonságosan, zöld módon, olcsón és hosszú távon kiszámíthatóan lehet előállítani a villamos energiát – mutatott rá Szijjártó Péter. Leszögezte, Magyarország nukleáris beruházásai lehetővé teszik, hogy a 2030-as évekre a magyar villamosenergia-termelés 90 százaléka karbonsemleges legyen. A miniszter kijelentette: a paksi beruházás mára igazi nemzetközi beruházássá vált, hiszen a fővállalkozó Roszatom mellett olyan nagy nyugat-európai és amerikai vállalatok kaptak szerződéseket, mint a General Electric vagy a német Siemens. (MTI)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.