Több halott és több tucat sebesült az afganisztáni tálibok kandahári támadásában

Legkevesebb 12 ember halt meg csütörtökön a radikális iszlamista tálibok által a dél-afganisztáni Kandahár városában elkövetett merényletben. A halálos áldozatok mellett több mint 80-an sebesültek meg – közölték rendőrségi és kórházi források csütörtökön, hozzátéve, hogy a halottak között rendőrök és civilek is vannak.

Forrás: MTI2019. 07. 18. 19:41
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kandahár tartomány kormányzójának szóvivője, Bahir Ahmadi elmondta: helyi idő szerint késő délután autóba rejtett pokolgép robbant a Kandahár városában lévő rendőrségi főhadiszállás egyik bejáratánál. Ezt követően fegyveresek egy csoportja hatolt be a létesítménybe.

A detonációt követően két további robbanást lehetett hallani, ezek eredetéről azonban a szóvivő egyelőre nem tudott biztosat mondani.

A támadás helyszínén készült felvételeken tűz és nagy füstfelhők láthatók.

A kandahári rendőrségi szóvivő, Dzsamál Barakzai közlése szerint a támadásban legkevesebb 89 civil és 3 rendőr sebesült meg, őket kórházba szállították.

A szóvivő tudomása szerint a merénylet végrehajtásában legalább négyen vettek részt, az elkövetőket egyelőre még keresi a rendőrség.

Kári Mohammed Juszuf Ahmadi tálib szóvivő közlése szerint a tálib mozgalom áll a támadás mögött, melyben a biztonsági erők több tucat tagja sebesült meg vagy halt meg.

Az Afganisztánt 1996-tól a 2001-es nemzetközi beavatkozásig irányító tálib szélsőségesek kitartóan küzdenek a nemzetközi erők és a kabuli kormányzat ellen, és az ország jelentős részén komoly befolyással bírnak. A tálibok az ország területén lévő amerikai erők távozását és olyan kabuli vezetés létrehozását akarják elérni, amely az iszlám általuk vallott, radikális felfogását követi.

A tálibok nem hagynak fel a biztonsági erők elleni támadásaikkal, dacára annak, hogy tárgyalásokat folytatnak Washingtonnal a háború lezárásáról. A Nemzetközi Válságcsoport (ICG) szerint a felkelők katonai sikerei jelentősen megerősítették a pozíciójukat a politikai egyeztetéseken.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.