Több száz elítélt úszta meg a börtönbüntetést Svédországban

Európa Hollywoodját építené fel Spanyolországban a miniszterelnök · A meglincselt buszsofőr özvegye szerint a francia belügyminiszter csak mellébeszél a Franciaországban elszabadult utcai erőszak megfékezésével kapcsolatban · Több mint kétezer gyerek maradt árván a koronavírus-járvány miatt Spanyolországban · Hétszáz elítélt nem vonult be a büntetését letölteni Svédországban.

Forrás: Mediaworks2021. 07. 23. 12:17
null
Budapest, 2021. június 19. Szögesdrót a budapesti Málenkij Robot Emlékhelyen A pokol bugyrai… „Málenkij robot” - Kényszermunka a Szovjetunióban - sorsokban elbeszélve címû kültéri kiállítás megnyitójának napján, 2021. június 19-én. MTI/Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Európa Hollywoodját építené fel a spanyol miniszterelnök

Pedro Sánchez két napja az Egyesült Államokban tartózkodik, és egy kiemelt jelentőségű audiovizuális projektről tárgyal, melyet egyebek mellett uniós támogatások segítségével valósítana meg. Emellett csütörtökön a kormányfő egyértelmű támogatást kapott a legnagyobb amerikai film- és sorozatgyártó cégektől, és megegyeztek abban, hogy a jövőbeni filmforgatások hatékonyabb lebonyolítása érdekében minden Amerikából érkező szakembernek és színésznek gyorsvízumot adnak a spanyolországi beutazáshoz. Pedro Sánchez úgy fogalmazott: „Arra törekszünk, hogy Európa Hollywoodjává váljunk.” A már korábban megkötött és az új megállapodások révén Madrid hamarosan még több nemzetközi kasszasiker forgatásának kulcsfontosságú helyszínévé válik, például a Trónok harca legújabb évadának több jelenetét is Spanyolországnak veszik majd fel. A miniszterelnök emellett az uniós források révén még nagyobbat álmodott: tervei között szerepel egy olyan audiovizuális projekt megvalósítása is, melynek keretében nemcsak forgatásokhoz vonzaná Spanyolországba a filmipar nagyjait, hanem az utómunkálatok elvégzéséhez is. Utóbbi hozzájárulna a spanyol filmipar innovációjához és a munkahelyteremtéshez is.

Forrás: elpais.com, Tóth Brigitta

A meglincselt buszsofőr özvegye szerint a francia belügyminiszter csak mellébeszél a Franciaországban elszabadult utcai erőszak megfékezésével kapcsolatban

Egy évvel Philippe Monguillot francia buszsofőr halála után, akit a buszra felszálló fiatalok csoportja lincselt meg, rugdosott halálra a délnyugat-franciaországi Bayonne városában, a buszsofőr felesége szerint a francia belügyminiszter minden szívhez szóló beszéde az utcai erőszak elkövetőinek példaértékű megbüntetéséről és a beígért megelőző intézkedésekről nem más, mint „blabla”.

2020 júliusában, amikor az 59 éves buszsofőr felszólította a buszra felszálló „kerületi fiatalokat”, hogy tegyék fel a járvány miatt kötelező maszkot, azok válaszul kirángatták a sofőrt az üléséről, a betonra vonszolták, és addig rugdosták a fejét – „mintha a feje focilabda lenne” –, hogy a sofőr már a betonon az agyhalál állapotába került. A francia belügyminiszter még aznap a helyszínre sietett, és a televíziók kamerái előtt hangzatos ígéreteket tett a sofőrök védelmére, valamint a csoportos, köztéri erőszakos bűncselekmények felszámolására és megbüntetésére. Csakhogy az özvegy szerint az azóta eltelt idő azt bizonyította, hogy a belügyminiszter minden szava csak üres ígéret volt. Monguillot támadói közül ugyanis csak kettőt vádoltak meg gyilkossággal, akik azonban tagadják a vádakat, és továbbra is szabadlábon járkálnak.

Forrás: fr.sputniknews.com

Több mint kétezer gyerek maradt árván a koronavírus-járvány miatt Spanyolországban

A Királyi Akadémia definíciója szerint árvának minősül az a gyermek, aki elvesztette az anyját és az apját vagy kettőjük közül az egyiket. Statisztikai adatok szerint a világjárvány miatt 2021 nyaráig összesen 2309 gyermek vált árvává Spanyolországban, mely az egyik legrosszabb, a Covid–19-hez köthető statisztikai adat. A felmérésből kiderült az is, hogy a nagyszülők gondozásában lévő gyerekek közül 173-an nagymama, 186-an pedig nagypapa nélkül maradtak. Az adatok azt mutatják, hogy a férfiaknál magasabb volt a halálozási arány, mint a nőknél, vagyis a kiskorúak többsége az édesapját veszítette el. Az elhunyt édesapák 45 és 64 év közöttiek voltak, míg az érintett anyák 15–44 évesen haltak bele a fertőzésbe.

Forrás: elcorreo.com, Tóth Brigitta

Hétszáz elítélt nem vonult be a büntetését letölteni Svédországban

A bírósági ítélet után 75 napja van a börtönbüntésre ítélteknek a skandináv országban, hogy jelentkezzenek a büntetés-végrehajtási intézetben. Ha ezt nem teszi meg a bűnöző, és elég sok idő eltelik az ítélet után, az el is évül, így megúszhatóvá válik a büntetés. Ráadásul ha az elítélt nem jelenik meg a kijelölt börtönben a rendelkezésre álló idő alatt, semmilyen törvénytelenséget nem követ el. Jelenleg közel 700 személy van, aki jogerős bírósági ítélete ellenére szabadlábon van, mert nem vonult be a büntetés-végrehajtási intézetbe. Morgan Johansson igazságügyi miniszter azt nyilatkozta, hogy a kormány változtatni szeretne az eddigi gyakorlaton, és feltehetően jövőre törvényjavaslatot is benyújtanak az ügy érdekében. Sven-Erik Alhem, az egyik áldozatsegítő szervezet vezetője szerint nem szabadna elévülnie egy büntetésnek sem. A legnagyobb ellenzéki párt, a Mérsékeltek elnöke ennél is tovább menne. Ulf Kristersson azt javasolja, hogy a kiszabott büntetésen felül akár további négy évet is ki lehessen szabni azoknak, akik ilyen módon próbálják elkerülni a büntetésük letöltését.

Forrás: SVT, Bugnyár Zoltán

(A borítókép illusztráció. Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.