Több tízezerezer nigériai menekült tért vissza Kamerunból Rann városába

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) közlése szerint mintegy harmincezer nigériai menekült tért vissza Kamerunból a nigériai Rann városába, ahonnan a Boko Haram iszlamista terrorszervezet támadásai miatt menekültek el.

Forrás: MTI2019. 03. 01. 8:11
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rann lakói azután döntöttek a hazatérésről, hogy erre bátorították őket nigériai illetékesek, meggyőzték őket arról, hogy helyreállítják a biztonságot városban, és oltalmat nyújtanak nekik – közölte az UNHCR.

Az elmúlt hónapokban a Boko Haram több támadást hajtott végre a Nigéria északkeleti részén fekvő Rann városa ellen. Február első napján legalább hatvan emberrel végeztek, és két héttel korábban is lerohanták a várost, kiűzve onnan a kormányerőket. Rannból mintegy negyvenezren menekültek el, és leltek menedékre a kameruni Goura faluban.

Nigéria északkeleti, főként muszlimok lakta térségét csaknem egy évtizede rettegésben tartja a Boko Haram. Az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezetnek hűséget fogadó fegyveres csoport 2009 óta küzd egy iszlám alapokon nyugvó állam megteremtéséért, és az elmúlt években több támadást hajtott végre Kamerunban, Csádban és Nigerben is. A támadásokban több mint több ezren vesztették életüket, és mintegy 2,5 millióan kényszerültek elmenekülni otthonukból.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.