Többen életüket vesztették Maliban egy falu elleni támadásban

Forrás: MTI2020. 02. 14. 21:47
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Legalább 21 ember életét vesztette Mali központi részén, a forrongó Mopti régió egyik falva ellen péntekre virradóra végrehajtott támadásban.

Ogossagou települést ismeretlen fegyveresek rohanták le, több házat felgyújtottak, emellett több helyi lakost azóta is eltűntként tartanak nyilván a hatóságok.

Mahamat Saleh Annadif, az ENSZ mali békefenntartó misszió (Minusma) vezetője felháborodással reagált a történtekre, és elítélte az erőszakcselekményt, amelynek háttere egyelőre nem ismert.

„Sürgősen meg kell törni az erőszak körforgását” – hangsúlyozta.

Maliban több szélsőséges iszlamista csoport is tevékenykedik, de az etnikai villongások sem ritkák. Az erőszak gyakran a kevés legelő és szántóföld miatti küzdelemre vezethető vissza a száraz éghajlatú Száhel-övezetben.

Ráadásul az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat és a vele szövetséges fegyveres csoportok igyekeznek szítani és kihasználni az etnikai feszültségeket Maliban. A nyugat-afrikai államban 2013-ban a korábbi gyarmattartó Franciaország hadserege avatkozott be, hogy megakadályozza a szélsőségesek térhódítását.

A fegyveres milíciák azóta újraszervezték magukat, és ismét egyre nagyobb a befolyásuk Mali középső és északi részén.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.