Törékeny tűzszünet jött létre Líbiában

A Líbiai Nemzeti Hadsereg szóvivőjének közlése szerint a tűzszünet határozatlan időre szól azzal a feltétellel, hogy riválisa, a Nemzeti Egységkormány betartja azt.

Mártonffy Attila
2020. 01. 13. 7:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Halífa Haftár tábornok (képünkön) vezette Líbiai Nemzeti Hadsereg (LNA) szombaton este bejelentette, hogy tegnap nulla órától tűzszünetet hirdet a nemzetközileg elismert tripoli kormány ellen viselt háborújában.

Az LNA szóvivője közölte, a tűzszünet határozatlan időre szól azzal a feltétellel, hogy riválisa, a Nemzeti Egységkormány (GNA) betartja azt – írja az RT.com orosz hírportál.

– Ha elfogadják, de később megsértik, akkor a megtorlás súlyos lesz – tette hozzá Ahmed al-Miszmári az MTI szerint. A tűzszünetet Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdoğan török elnök szorgalmazta múlt szerdai isztambuli találkozójukon. Néhány órával Haftár felhívása után Fájez el-Szarrádzs, a tripoli kormány feje is nyugtázta ezt, majd később hivatalosan is bejelentette, hogy elfogadja a tűzszünetet.

Fotó: Reuters

– Támogatunk minden olyan felhívást, amely a politikai folyamatok helyreállítását és a háború elhárítását célozza – mondta. Hangsúlyozta, hogy joga van válaszolni a másik táborból érkező esetleges csapásra. Hírügynökségi jelentések szerint a felek a tűzszünetet egyelőre betartották. Haftár kezdetben hallani sem akart a fegyvernyugvásról.

– Üdvözöljük Putyin tűzszünetre való felhívását, azonban a végsőkig folytatjuk harcunkat a Tripolit elfoglaló, más országok által is támogatott terrorista szervezetek ellen – jelentette ki a múlt héten az álláspontját azóta megváltoztató tábornok.

Líbia azután fulladt polgárháborús káoszba, hogy 2011-ben az Egyesült Államok vezette NATO segítségével megbuktatták Moammer Kadhafi kormányát, a diktátort pedig megölték. Azóta egymással rivalizáló milíciák és csoportok igyekeznek hatalmuk alá vonni az ország területét. Az LNA ellenőrzi ugyan Líbia nagy részét, ám a nemzetközi közösség a tripoli GNA-t ismeri el. Haftár tavaly április 4-én indította meg csapatait Tripoli elfoglalására.

Más országok is keresik a líbiai kapcsolatokat. Giuseppe Conte olasz miniszterelnök csütörtökön Haftárt, szombaton pedig el-Szarrádzsot fogadta Rómában, aki viszont még ugyanaznap Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével és Josep Borrell uniós külügyi biztossal is találkozott Brüsszelben. Az olasz kormány arra törekszik, hogy visszaszerezze kiváltságos közvetítő szerepét Líbiában az egyre erősebb orosz–török tengellyel szemben.

Róma nem akar teljesen kiszorulni a líbiai gazdasági színtérről sem, amelyhez nagyon szoros érdekek kötik, többek között a Líbiát Szicíliával összekötő gázvezeték miatt is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.